Gå direkt till innehåll
Vid hockey och sex använder man skydd

Pressmeddelande -

Vid hockey och sex använder man skydd

– Det är viktigt att komma ihåg att kondom är killars enda preventivmedel. Vid hockey och sex är det naturligt att skydda sig, säger William Quist, forward i Björklöven.

Västerbottens läns landsting och IF Björklöven samarbetar nu för att fler ska börja använda kondom. Under kampanjen delas kondomer ut på några av Björklövens hemmamatcher. Det gäller matcherna den 7 december, 13 december och 28 december i T3 Arena.

– Björklövens spelare är förebilder för många unga. För en hockeyspelare är det en självklarhet att skydda sig och vi vill att alla ungdomar ska känna att de värda att skyddas, förklarar Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting.

Den 6 december finns Stephan Stenmark, Eva-Britt Carlsten, hälsoutvecklare vid landstinget och spelare från Björklöven på plats på Dragonskolan för att informera om kampanjen.

Landstinget samarbetar också med elevhälsan för att nå gymnasieelever och elever i årskurs 7-9.

Spridningen av sexuellt överförbara infektioner (STI) i Sverige har ökat sedan mitten av 1990-talet och klamydia är den vanligaste bland unga personer i åldrarna 15-29. Klamydia ger ofta inga symtom och man kan bära på infektionen utan att veta om det. Om infektionen inte behandlas kan följden bli sterilitet. För att vända utvecklingen måste kondomanvändningen öka!

Omtänksamt att använda kondom
Många tror att om man frågar sin sexpartner om kondom riskerar man att uppfattas som tråkig, att man misstänker sin partner eller att man riskerar att ses som en person med ”utsvävande sexliv”. En enkätstudie visar det motsatta; majoriteten av de tillfrågade ungdomarna ser det som både omtänksamt, ansvarsfullt, kärleksfullt och sexigt om sexpartnern frågar om kondom. Dessutom är det bra med kondom för då slipper man oroa sig efteråt.

– Trots den positiva attityden till kondom, använder många ändå inte kondom vid tillfälliga sexuella kontakter. Det finns alltså ett glapp mellan det man vet och det man gör, förklarar Eva-Britt Carlsten.

Läs mer om kondomer på hälsa2020.se och besök gratiskondomer.nu och beställ kondomer. På webbplatsen klamydia.se kan man beställa ett gratis hemtest för klamydia och kolla sitt svar på nätet.

Media är välkomna att delta på Dragonskolan där William Quist och fler spelare från Björklöven kommer finnas på plats, klockan 11.30 den 6 december.

För mer information:
Eva-Britt Carlsten, hälsoutvecklare, Enheten vård och hälsa, Västerbottens läns landsting
Telefonnummer: 090-785 72 10, 076-789 72 10

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, Västerbottens läns landsting
Telefonnummer: 070-969 51 40

Hälsningar
Elin Sköld
Kommunikationsstaben 

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige