Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vilhelmina sjukstuga stänger akutvårdsplatser i sommar

Akutvårdsavdelningen på Vilhelmina sjukstuga stänger under tio veckor i sommar. Beslutet har fattats av verksamhetsledningen på grund av personalbrist.

– Vi har verkligen testat allt under lång tid för att få sjuksköterskevikarier till Vilhelmina men inte lyckats. Vi har därför tyvärr tvingats ta beslutet att stänga vår akutvårdsavdelning under tio veckor i sommar, säger MaiGreth Abramsson, verksamhetschef.

För patienter som är listade vid Vilhelmina sjukstuga innebär stängningen att det inte finns någon personal för första bedömning mellan klockan 21.00 och 07.00, från den 20 juni till den 28 augusti. Patienter ska som tidigare under nattetid höra av sig till 112 eller telefonnummer 1177 för råd och hänvisning till rätt vårdnivå.

– Vi förstår att detta kan skapa oro och vara besvärligt för många men våra patienter ska ändå kunna känna sig trygga med att de kommer få god hjälp från sjukvården, säger MaiGreth Abramsson.

Sjukstugor samarbetar

Sjukstugorna i södra Lappland samarbetar alltid under semesterperioden och tillsammans har man, trots Vilhelminas stängning, ändå det antal vårdplatser som krävs för att bedriva en patientsäker verksamhet i sommar.

– Vi fortsätter jobba för att hitta vikarier. Om vi lyckas längre fram i sommar kommer vi att öppna vårdplatserna igen. Inför hösten ser bemanningsläget betydligt mer stabilare och ljusare ut då vi bland annat får tillbaka nu föräldraledig personal. Då kommer vi att kunna hålla alla akutvårdsplatser öppna som vanligt igen, säger MaiGreth Abramsson.

Gör så här för att söka vård i sommar

Om du eller någon närstående blir sjuk eller får en skada, gör så här:

  • Besök webbplatsen 1177.se. Där får du kvalitetssäkrade råd om vad du kan göra själv för att lindra dina besvär och när du ska söka vård.
  • Kontakta din hälsocentral genom att ringa eller logga in på 1177.se.
  • Chatta med en sjuksköterska via regionens tjänst Hälsodigitalen. Du får hjälp att bedöma dina symtom, råd om vilken vård du behöver och vägledning vidare i vården om det behövs. Chatten är öppen dagtid på vardagar och helger, men du kan påbörja ditt ärende närsomhelst under dygnet. Du når tjänsten via 1177.se.
  • Ring telefonnummer 1177. Du får prata med en sjuksköterska som ger dig råd och vägleder dig rätt i vården. Öppet dygnet runt.

Har du besvär som inte kan vänta ska du aldrig tveka att ta kontakt med vården. Om det är fara för livet, ring 112.

Mer information

MaiGreth Abramsson
Verksamhetschef
Vilhelmina Sjukstuga
070-3284669

eller

Carina Rönnberg
Avdelningschef
Vilhelmina Sjukstuga
070-652 55 04

Presskontakt

Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
070-612 18 48

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, covid-19 (smittskydd, vaccination och provtagning) 073-091 48 87
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Kliniskt forskningscentrum, FoU-staben 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige