Gå direkt till innehåll
På bild: Eva Salqvist, ​Författare och lekterapeut
På bild: Eva Salqvist, ​Författare och lekterapeut

Pressmeddelande -

Boksläpp på Alva kultur: Rex & Rut – vampyren

Onsdag den 18 september är det dags för boksläpp hos Alva kultur. Det är den fjärde boken om Rex och Rut - deckarserien för barn som utspelar sig i sjukhusmiljö. På plats finns författaren Eva Salqvist och illustratören David Henson.

Alva kultur vid Norrlands universitetssjukhus, har drivit projektet ”Med famnen full av äventyr” som syftat till att utforska hur sagan och äventyret kan skänka barn på sjukhus närhet till glädje, spänning och samtal. En saga kan genom att bara finnas till skapa ett samarbete mellan olika professioner såsom bibliotekarier, sjukhuslärare, lekterapeuter, syskonstödjare, röntgenpersonal, personal från blodcentralen, städcentralen och truckförare. I det samarbetet har historierna om Rex & Rut varit ett viktigt inslag. Ja, man kan faktiskt säga att Rex & Rut bor på Alva kultur i Umeå!

Nu är det dags för den fjärde boken i deckarserien som utspelar sig i sjukhusmiljö, skriven av Eva Salqvist. Eller egentligen är det den första. Böckerna riktar sig till barn i åldrarna 6-9 år. ”Rex och Rut – Vampyren” har länge lästs och improviserats i sjukhuset källargångar, men det är först nu den blivit en bok. Dagen till ära kommer förutom författaren också illustratören, David Henson, till Umeå och berättar om samarbetet kring böckerna.

Boksläpp: Rex & Rut – Vampyren
Datum och tid: onsdag 18 september 2019, kl. 12:00
Plats: Alva kultur, Norrlands universitetssjukhus

Om böckerna:
Rex och Rut är syskon och kommer in på sjukhuset med diverse lindriga åtkommor. Det finns barn med svåra sjukdomar med i böckerna, Ahmed lider av svår benskörhet och Fideli har leukemi. Men deras medverkan handlar mer om deras personligheter och förmåga att lösa mysterier än om att de har en diagnos. I böckerna får man bekanta sig med sjukhusmiljön, behandlingar och personal. Med berättelserna vill vi lägga fokus på att barnen inte är sin diagnos, även om de råkar ha en.

Tidigare böcker i serien om Rex och Rut:

Rex och Rut – Sjukhustjuven, Idus förlag, 2016
Rex och Rut – Källarmonstret, Idus förlag, 2016
Rex och Rut – Spöket i väggen, Idus förlag 2017

För mer information:

Ann Helen Littbrand, 
Kultursamordnare Alva kultur
annhelen.littbrand@regionvasterbotten.se,
070-667 37 26

Eva Salqvist
Författare och lekterapeut 
evasalqvist@gmail.com
072-518 15 92
http://salqvist.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige