Gå direkt till innehåll

Nyhet -

250 landstingsanställda åker till Tjejmilen

I kväll, torsdag, åker 250 landstingsanställda från olika delar av länet till Stockholm för att delta i årets upplaga av Tjejmilen. Deltagarna åker i fem bussar. Det är Landstinget idrottsförbund Västerbotten, LiV, som för 21:a året i rad arrangerar dessa bussresor.

- Det är cirka 50 anställda färre som deltar i år jämfört med förra året, berättar Ann-Sofie Nordhagen som är med och arrangerar bussresan. Vad minskningen beror på, vet vi inte säkert.

Över 32 000 deltagare
Årets lopp är den 29:e upplagan av Tjejmilen. Totalt är 32 073 löpare från 20 nationer anmälda. Det innebär att Tjejmilen fortsätter att vara landets största enskilda idrottsevenemang för kvinnor.

Tjejmilen avgörs på en vacker 10 kilometers bana runt Gärdet och Djurgården med start och mål vid Filmhuset.

Det är Landstingets idrottsförbund Västerbotten, LiV, som arrangerar bussresan till Tjejmilen. Årets LiV-resa är den 21:a sedan starten 1991.

Fem bussar
Tre av landstingets bussar avgår ikväll kl 20.00 från Lycksele och Skellefteå lasarett. Bussarna sammanstrålar med ytterligare två bussar vid landstingshuset i Umeå och därifrån åker de fem bussarna kl 22.00 i kväll.

Under de 27 första åren arrangerades Tjejmilen på söndagar. Men nu är det andra året i rad som Tjejmiljen genomförs på en lördag.

- Många intresserade tycker att det har blivit sämre nu när själva loppet går på lördag. Dessutom kolliderar Tjejmilen i år med tandvårdsdagarna i länet, förklarar Ann-Sofie Nordhagen.

Fyra sjukgymnaster följer med
Deltagarna från Västerbotten kommer fram till hotellet på fredag morgon. Fredagen får deltagarna ägna åt egna aktiviteter.

- Första start går kl 13.00 på lördag. Vi slår som vanligt upp ett tält där våra fyra medföljande sjukgymnaster får jobba hårt med att massera deltagarnas trötta, ömma muskler efter loppet. Dessutom serverar vi tilltugg och dryck, berättar Ann-Sofie.

Kl 11.00 på söndagen startar de landstingsanställdas bussresa hem. Middag äter deltagarna på Gävle sjukhus. Deltagarna är åter på hemmaplan sent på söndagskvällen.

Tips i sista minuten
På Tjejmilens webbplats ger träningsexperten Anders Szalkai ett antal goda råd så här i sista minuten:

- Ät ordentligt på fredag, gärna en kolhydratrik middag
- Ät sedan en bra frukost på lördag. Äter du tidig frukost är det även bra, om du tar ett lättsmält mellanmål någon timme innan start, så du inte blir hungrig.
- Drick extra mycket före start. Under lördag morgon och förmiddag ska du dricka ordentligt. Om det ser ut att bli varmt på lördagen är det bra om du redan under fredagen fyller på med lite extra vätska kompletterat med något salt. (I sportdrycker finns oftast lite salter)
- Stressa inte upp dig i starten
- Om du ska springa lite fortare, är det viktigt att du inte äter för tätt inpå start.
 
- Tag hjälp av andra deltagare under Tjejmilen. Peppa och uppmuntra varandra. Tjejmilen är, och ska vara, ett roligt lopp. Ta inte ut dig mer än att du har glädje av stämningen efter loppet, förklarar Anders Szalkai.

Han slutar sina råd med en förmaning:

- Om du olägligt har dragit på dig en förkylning eller en sjukdom ska du inte springa ett lopp på 10 km. Visst är det trist att ställa in, men det är inte värt risken att ställa upp om du inte är fullt frisk. Det kommer nya lopp längre fram.

Tjejmilen i TV4
TV4 bevakar, som vanligt, Tjejmilen. Dagen efter loppet, söndagen den 2 september, sänds ett halvtimmes långt sammandrag av Tjejmilen klockan 16.30. Kanske dyker våra landstingsanställda upp i detta tv-program? 


 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige