Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Effektivare ambulanser med aktiv styrning

Sedan slutet av mars använder akutsjukvården i Västerbotten gränslös dirigering av ambulanser.
– Det ökar tillgängligheten samtidigt som det är mer kostnadseffektivt, medborgarna får mer vård för pengarna, säger Robert Ylipää, verksamhetschef för akutsjukvården.

Arbetssättet är egentligen inte helt nytt, ambulanser har också tidigare haft hela länet som arbetsfält, styrda av behoven. Det nya är att SOS-alarm nu systematiskt dirigerar länets ambulanser över både kommun- och länsgränser. Ett datoriserat kart- och beslutsstöd visar var ambulanserna befinner sig i realtid, var det bor flest människor och var det statistiskt sett finns behov av en ambulans.

– Vi vill att ambulanserna ska användas där och när de behövs. Genom tydliga anvisningar har vi gett SOS-alarm mandat att med hjälp av aktiv ambulansstyrning och gränslös dirigering använda resurserna där behoven finns, säger Robert Ylipää.

Innebär förändringar
Rent praktiskt kan det innebära förändringar när det gäller var och när en amulans ska placeras, redan vid arbetsdagens början. Om till exempel ambulansen i Norsjö under natten åkt till Umeå med en patient kan en av ambulanserna i Skellefteå morgonen efter dirigeras av SOS-alarm till passning av ett område någonstans mellan Skellefteå och Norsjö.

Positiva erfarenheter
Ett antal landsting i södra Sverige samt Jämtland i den norra landsdelen har tidigare infört aktiv ambulansstyrning, alla med positiva erfarenheter, förklarar Robert Ylipää. Han ser med tillförsikt på det för Västerbotten nya sättet att arbeta, en dryg månad har gått sedan införandet och om ett halvår sker en utvärdering.

– SOS-alarm är de som bäst vet var en ambulans bör stå och behövs bäst, säger Robert Ylipää. Men vi inom akutsjukvården måste se över våra rutiner så att personalen får en bra arbetsmiljö och bra förutsättningar att jobba med gränslös dirigering.

Ämnen

Regioner

Kontakter