Nyhet -
Förbättringsarbete ger kortare väntetid på akuten
Förr kunde ett akutbesök innebära långa väntetider för patienterna och hög arbetsbelastning för de anställda. Så är det inte nu längre. Efter att akutmottagningen på Norrlands universitetssjukhus införde lean som en arbetsmetod, gick det att hitta ett effektivt sätt att arbeta på.
För fem år sedan upplevde många på akutmottagningen en situation med långa väntetider, patienterna var kvar på akuten i flera timmar och arbetssituationen var väldigt stressig. För att hantera detta problem började man 2009 arbeta enligt lean för att kunna hitta de delar som försvårade det dagliga arbetet.
Akutmottagningen har främst använt sig av fyra perspektiv; kvalitet, ledtider(den tid det tar för en process att startas till att den avslutas), arbetsmiljö och produktion med daglig styrning som metod. Daglig styrning innebär korta avstämningar varje dag där personalen går igenom och undersöker gårdagens händelser. Detta görs för att kunna korrigera eventuella brister omgående, antingen att det görs redan samma dag eller på längre sikt.
– Lean har blivit ett verktyg för att lyfta bort onödiga moment ur systemet. Vi har blivit medvetna om att det stora påverkar det lilla och det lilla påverkar det stora, berättar Erik Lundquist, vårdutvecklare på akutmottagningen.
När akutmottagningen började arbeta med lean, var en av metoderna att skriva ner patientens väg genom akutmottagningen på post-it lappar för att få en bra bild över de delar som tog upp överflödig tid. Förutom det köptes en whiteboardtavla in för att hålla koll på när patienten skrevs in, prover togs, remisser skickades. Genom att studera arbetet på detaljnivå, har det underlättats både för patienter och för personal.
– Det här känns inte Lean!, det är ett citat som jag ofta brukar höra från personalen om onödor som vi behöver plocka bort. Det kan gälla alltifrån att sopkorgarna är för små till att våra arbetsmoment tar upp för mycket tid, säger Erik Lundquist.
För patienterna har förbättringsarbetet, förutom kortare väntetider, inneburit snabbare svar på sina frågor och tydligare information. Mer bestämda rutiner för de anställda har gjort att de har kunnat ta snabbare beslut och dubbelarbetet har minskat betydligt.
Rätt vård i rätt tid har inneburit att cirka 90 % av patienterna är igenom akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus på 4 timmar eller mindre.