Gå direkt till innehåll
Glesbygdsmedicin med bubblande forskning

Nyhet -

Glesbygdsmedicin med bubblande forskning

 Peter Berggren och Matilda Carlsson vid den fjärrstyrda robot som kan undersöka hjärtsvikt eller bråck på stora kroppspulsådern.

För att kunna erbjuda en unik vård nära patienten utvecklas nu konceptet med sjukstugor när Västerbottens läns landsting skapar ett glesbygdsmedicinskt centrum i både Vilhelmina och Storuman.

Vid sidan av den välbeprövade och internationellt uppmärksammade sjukstugemodellen växer nu begreppet glesbygdsmedicinskt centrum sakta men säkert fram. I Norge finns en liknande verksamhet med specialistsjukvård i glesbygd, som kollegorna på andra sidan gränsen sneglat lite på.

Rekrytera personal

Men konceptet i Västerbottens inland är eget och bygger på de redan existerande grenarna på det glesbygdsmedicinska trädet; distansöverbryggande teknik med telemedicinska lösningar, jourläkare på distans och en utveckling av forskning och utveckling vid de båda enheterna.

Som ett led i detta deltar man också, tillsammans med Akut- och katastrofmedicinskt centrum vid Norrlands universitetssjukhus, i EU-projektet ”Recruit and retain” med partners från Norge, Grönland, Skottland, Irland, Kanada och Island.

– Under tre års ska vi utveckla glesbygdsmedicin som specialitet och hitta strategier för att rekrytera och behålla personal, förklarar Peter Berggren, distriktsläkare vid sjukstugan i Storuman och chef för glesbygdsmedicinskt centrum.

Spännande vård

Och strategierna verkar redan ha burit frukt. Läkarbemanningen är god och läkare under utbildning söker sig aktivt till sjukstugorna. Anna Nordin, läkarstudent på elfte terminen, valde Storuman för att hon tyckte det var spännande med vård i glesbygd.

– Här finns allt i miniatyr, det är litet och nära, säger hon.

Sjukstugorna i Vilhelmina och Storuman erbjuder i dag ST-block med inriktning glesbygdsmedicin och man håller som bäst på med att bygga ett system för de så viktiga handledarna. En av läkarna som gör sin specialisttjänstgöring i dag och fem år framåt i Storuman är Matilda Carlsson.

– Det är en jättebra arbetsplats, sjukvården här är intressant eftersom jag får ett spektrum av sjukdomar som jag inte får se någon annanstans. Allt passerar här och jag måste som läkare ta ställning till allt. De tekniska lösningarna som finns gör det också möjligt för människor att bo kvar och fortfarande ha en god kvalitet i vården.

Bubblande forskning

Också möjligheten att forska, med egna eller andras projekt, lockade Matilda Carlsson

– Kommer man på en bra idé går det bra att utveckla den vidare. Det är som en bubblande gryta här i Storuman med många utvecklingsprojekt.

Ett av de många olika projekten är den demografiska forskning som bedrivs, en guldgruva för övriga världen, menar Peter Berggren.

– Vi har i Västerbottens inland en befolkningsstruktur där 25-20 procent är över 65 år, en situation som andra delar av världen kommer att uppleva om 25 år. Men vi kan redan i dag bedriva forskning och utveckling kring detta.

– Vi försöker därför, tillsammans med kommuner, hitta vettiga former av glesbygdsvård som andra sedan kan ta del av.

Målar framtidsbild

Nästa steg i utvecklingen av glesbygdsmedicinskt centrum är att bestämma vilken behandlingsnivå som ska erbjudas vid de båda sjukstugorna i Vilhelmina och Storuman, samt vid de övriga sjukstugorna i södra Lappland.

– Ska man som patient till exempel kunna träffa en internmedicinare en gång i veckan, ska vi erbjuda ultraljudsundersökning eller röntgen dygnet runt, funderar Peter Berggren.

– Vi håller just nu på att måla upp en framtidsbild över dessa områden.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige