Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Klamydia står för hälften av alla anmälningar

Nästan 71 000 fall av anmälningspliktiga infektionssjukdomar anmäldes till Smittskyddsinstitutet under 2011. Det visar den senaste upplagan av epidemiologisk årsrapport. Mer än hälften av anmälningarna gällde klamydia

Smittade i Sverige
 - Vi kan se en sjunkande trend för april och maj månad i år när det gäller klamydiafall i länet. Om det i sin tur beror på en intensivare kondomkampanj eller inte vet vi ännu inte, säger landstingets smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Enligt Smittskyddsinstitutet ökade anmälningarna av alla sexuella överförbara sjukdomar något under 2011. Att påverka människor till säkrare sex är därför en stor utmaning för svenska myndigheter.
 
En majoritet av klamydiafallen är, till skillnad från hiv och andra sexuellt överförbara infektioner, smittade i Sverige och huvudsakligen heterosexuellt. Smittspridningen av klamydiainfektion är också, till skillnad från andra sexuellt överförbara infektionerna, framför allt koncentrerad till ungdomar och unga vuxna yngre än 30 år.
 
Säsongsvariation
Det finns också en säsongsvariation i klamydiaanmälningar med en topp under perioden augusti till och med oktober.
 
Denna årligen återkommande topp förklaras troligen av att ungdomar har mer sexuella möten under sommaren och testar sig mer intensivt under hösten. Den påverkas också av s.k. ”klamydiamåndagar” och testningskampanjer i september över hela landet.
 
Sedan 2000 har den rapporterade klamydiaförekomsten fördubblats i Sverige. Att infektionen är så vanlig och i många fall inte heller ger symtom bidrar till att den kan få en så omfattande smittspridning i ungdomsgruppen.
 
Det pågår sedan många år ett intensivt arbete mot klamydia i Västerbotten.
 
- Det viktigt är att öka användningen av kondomer vid nya och tillfälliga sexuella kontakter och att vi kan erbjuda en god tillgänglighet till testning via ungdomsmottagningar, hälsocentraler och klamydia.se, förklarar Stephan Stenmark. 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige