Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Över 15 000 namn för kravet på folkomröstning

I dag, torsdag, har det s.k.Folkinitiativet i Västerbotten överlämnat 15 124 namn till landstinget med kravet på en folkomröstning om sjukvården i länet. För att landstingets högsta beslutande organ, landstingsfullmäktige, ska ta upp frågan om folkomröstning till behandling krävs det att det lämnas in minst ytterligare 5 500 namn innan den 4 december.

Det krävs minst 20 600 namn

– Vi är övertygade att vi ska klara detta. Vårt mål är minst 21 000 namn, förklarade representanterna för Folkinitiativet när de åtta pärmarna med de 15 124 namnen överlämnades till ansvarig handläggare i landstinget, Lars Jansson, som tillika är fullmäktiges sekreterare.

Namninsamlingen började den 4 juni i sommar och gruppen har sex månader på sig att samla in tillräckligt många namn för att få landstinget att ta upp frågan om en namninsamling till behandling.

Totalt krävs det 20 600 namn, dvs. tio procent av det antal personer som var röstberättigade till landstingsvalet i Västerbotten vid det senaste valet, 2010.

De länsbor som skrivit på namninsamlingen gör det för kravet på "...en ny förordning i landstinget som inkluderar ett åtgärdspaket som säkerställer sjukvård för alla, vilket bl.a. innebär att Dorotea sjukstuga får primärvårdsjour och vårdplatser som tidigare och att Åsele får en egen ambulans."

Vad händer nu?

– Vi kommer att börja gå igenom ett slumpmässigt antal av namnen för att se att personerna är folkbokförda i länet och att de uppfyller de övriga krav som finns för att de ska få räknas in i underlaget, förklarar Lars Jansson.

Samtidigt förbereder landstingets tjänstemän ett beslutsunderlag. Det handlar bl.a. om att bestämma en lämplig dag för folkomröstningen och vilken fråga som ska ställas i folkomröstningen.

– Jag räknar med att landstingsfullmäktige ska kunna ta ställning till frågan om en folkomröstning eller inte vid sitt sammanträde i februari nästa år, säger Lars Jansson.

Historiskt beslut

Beslutar landstingsfullmäktige att genomföra en folkomröstning blir det ett historiskt beslut. Aldrig tidigare har nämligen ett landsting i Sverige genomfört en folkomröstning.

– Säger fullmäktige ja till att genomföra folkomröstningen borde den kunna hållas under april eller maj nästa år, förklarar Lars Jansson.

Alla kostnader kring folkomröstningen kommer att hamna på landstinget. Det handlar bl.a. om hyreskostnaderna för cirka 170 vallokaler runt om i länet, kostnader för alla valförrättares arbete, tryckning av valsedlar och röstkort.

Oavsett utgången av en eventuell folkomröstning är resultatet endast rådgivande, dvs. det är fortfarande upp till landstingsfullmäktige att tolka resultatet.

– Allt hänger t.ex. på hur många västerbottningar som röstar och hur jämt det är mellan de olika svarsalternativen, menar Lars Jansson.

Om 84 dagar, den 4 december, vet ansvariga inom landstinget om man måste ta upp frågan om en folkomröstning eller inte till behandling i landstingets högsta beslutande organ - landstingsfullmäktige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige