Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Stor ökning av ärenden till patientnämnden under 2011

Under 2011 har antalet ärenden till landstingets patientnämnd ökat med 93 stycken, eller 15 procent, till totalt 602 ärenden. Ärendena handlar bl.a. om klagomål på diagnos-, behandlings- och operationskomplikationer samt brister i verksamheternas återkoppling til patienterna och klagomål på långa väntetider.

– I slutet av förra året började vi även få  frågor om de utbudsneddragningar som landstinget beslutat genomföra, förklarar Inger Sundberg som är chef för patientnämndens kansli i Umeå.

Opartisk instans
Patientnämnden är en fristående och opartisk instans som enligt lag ska finnas i alla landsting. Till patientnämnden kan patienter och anhöriga vända sig med frågor som rör all offentligt finansierad vård.

Har man varit med om fel eller problem i vården kan man vända sig för att framföra synpunkter eller få råd hur man kan gå vidare med problemet.

Många personer som kontaktar patientnämndens kansli uppger att man gör det för att man vill få hjälp egen del eller få råd och hjälp som närstående  till den som är patient.

Det vanligaste kontaktsättet är per telefon, men antalet kontakter via brev och e-post ökar. Liksom att fler patienter idag söker information om nämnden på landstingets webbplats där det också finns tillgång till en anmälningsblankett. Information om nämnden finns även på vårdportalen 1177.se

Många komplicerade ärenden
Ärendena har under fjolåret varit av olika karaktär. Men nämnden har noterat att ett ökat antal ärenden varit mycket komplicerade och krävt stora och omfattande arbetsinsatser och att det i många fall berört flera vårdgivare och/eller flera vårdenheter.

Detta har också inneburit att det i allt fler ärenden kan konstateras patientsäkerhetsrisker och att en del av dessa ärenden också lett till anmälningar enligt Lex Maria.

– Det vore bra om vårdgivarna kunde bli bättre på att avsluta en vårdperiod och att återkoppla till patienter och anhöriga om vilka åtgärder man har genomfört eller kommer att genomföra, förklarar Inger Sundberg.

Klagomål på långa väntetider
I årsrapporten, som godkändes av politikerna i patientnämnden i dag, fredag, konstateras följande tendenser när det gäller fjolårerts ärenden:

• ett ökat antal ärenden med diagnos-, behandlings- och operationskomplikationer
• brister i verksamheternas återkoppling och administrativa rutiner, t.ex. när det gäller att lämna ut handlingar
• ett ökat antal ärenden från patienter och anhöriga inom de psykiatriska verksamheterna
• långa väntetider på diagnos och behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin
• ett ökat antal förfrågningar kring utbudsneddragningar
• ett ökat antal ärenden när det t.ex. gäller bemötande och tillvaratagande av patienters synpunkter, patientansvar och vårdkedjor, tillgänglighet och väntetider samt läkemedelsfrågor
• informationsbrister utifrån patientsäkerhetslagens krav på, att patienten eller närstående vid vårdskada snarast, ska informeras om de anmälningsmöjligheter som finns.

Många ärenden inom sjukhusvården
Fjolårets 602 ärenden har fördelats på följande sätt mellan landstinget olika verksamhetsområden:

Allmän service (3 ärenden)
Medicinsk Service/Diagnostik (7)
Folktandvård (17)
Handikappverksamhet (2)
Närsjukvård (117, varav 11 inom BUP och 64 inom vuxenpsykiatrin)
Primärvård (143)
Specialiserad sjukhusvård (291)

Dessutom har nämnden fått in nio anmälningar som gäller privat sjukvård och tolv ärenden som handlar om kommunernas vårdverksamhet samt ett övrigt ärende.

Iakttagelserna tas tillvara
De vanligaste frågorna som Patientnämndens kansli får handlar om vilka rättigheter man har och hur man kan kräva dessa. Frågorna handlar också om vårdens möjligheter att leva upp till givna utfästelser.

– Vi har också fått fler frågor under 2011 om vad som gäller för att få ekonomisk kompensation från patientförsäkringar vid misstanke om vårdskada och vad det innebär att göra en anmälan till Socialstyrelsen, berättar Inger Sundberg.

- Positivt under 2011 är att patientnämndens iakttagelser tas tillvara i landstinget som ett led i ett  strukturerat patientsäkerhetsarbete, konstaterar Inger Sundberg

Här kan du läsa mer om patientnämndens verksamhet i Västerbottens län (se bifogade länken).

 

 

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige