Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Strokedagen den 8 maj

Var 17:e minut får någon i Sverige stroke. Över 30 000 personer i alla åldrar drabbas varje år. 8 000 av dem dör, vilket gör stroke till Sveriges tredje vanligaste dödsorsak. På tisdag den 8 maj uppmärksammas stroke runt om i landet i samband med Strokedagen.

I Umeå arrangerar Västerbottens läns strokeförening en föreläsning på Kafé Station kl. 11.30–12.30 om akut stroke – symtom och behandling. Föreläser gör överläkare Anna Sjöström från Strokecenter vid Norrlands universitetssjukhus. Allmänheten hälsas välkomna!

På Norrlands universitetssjukhus, mellan kl. 11.30 och 13.00, finns representanter från Västerbottens läns strokeförening på plats i centralhallen och informerar om sin verksamhet samt om AKUT-testet, som är ett enkelt hjälpmedel för alla som vill lära sig att känna igen symtomen för stroke.

I Skellefteå finns representanter från Skellefteå Strokeförening på plats i gallerian Citykompaniets entréplan mellan kl. 11.00 och 14.00 för att informera om stroke, berätta om sin verksamhet och erbjuda kontroll av blodtryck på förbipasserande.

Nationella strokekampanjen fortsätter
Den nationella strokekampanjen, som inleddes i oktober 2011 och pågår t.o.m. 2013, är ett initiativ från alla landsting och regioner med målet att fler ska lära sig upptäcka stroke och direkt larma 112. Mätningar visar att åtta av tio svenskar har uppmärksammat kampanjen och att 99 procent av dem skulle larma 112 om de såg en person med symtom på stroke.

Just nu görs en särskild satsning mot företag och kommuner. Mer än 4 000 företag och samtliga kommuner i hela landet har fått ett informationsmaterial från strokekampanjen, varav ett hundratal finns i Västerbottens län. Många företag och kommuner arbetar idag medvetet och systematiskt med medarbetarnas hälsa och förhoppningen är att det engagemanget ska användas för att sprida kunskapen om stroke. Syftet är att företagen och kommunerna ska få så många anställda som möjligt att lära sig symtomen på stroke genom att göra AKUT-testet på strokekampanjens webbplats.

AKUT-testet
A - ANSIKTE
Kan personen le och visa tänderna? Om ena mungipan hänger - ring 112!

K - KROPPSDEL - ARM/BEN

Kan personen lyfta armarna oc
ålla kvar dem i 10 sekunder? Om en arm faller - ring 112!

U - UTTAL
Kan personen upprepa en enkel mening som ”Det är vackert väder idag”? Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord - ring 112!

T - TID
Varje sekund räknas. Tveka aldrig. Ring 112 direkt.

Läs mer om stroke och gör AKUT-testet på www.strokekampanjen.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige