Gå direkt till innehåll
Vaccination mot mässling viktigt vid utlandsresor

Nyhet -

Vaccination mot mässling viktigt vid utlandsresor

Antalet fall av mässling fortsätter att öka runtom i Europa, och den som smittas riskerar att bli allvarligt sjuk. Därför är det viktigt att se till att man är vaccinerad om man planerar att resa utomlands i sommar.

Just nu ökar antalet fall av mässling runtom i Europa. Mässling är en mycket smittsam virussjukdom, som bland annat orsakar hög feber och utslag. Den som smittas riskerar att bli allvarligt sjuk, och det kan till och med bli livshotande.

Sedan 1982 ingår vaccin mot mässling i vaccinationsprogrammet för barn. Vaccinet är mycket effektivt, och skyddar även mot röda hund och påssjuka.

– Tack vare den höga vaccinationstäckningen är sjukdomen ovanlig i Sverige. Vid de utbrott som varit är det vanligtvis en ovaccinerad person som smittats utomlands på resa, och sedan sprider det vidare när de kommer hem till Sverige, säger Martin Angelin, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Region Västerbotten har inte haft några fall av mässling sedan 2018.

– Eftersom smittspridningen av mässling ökar är det särskilt viktigt att se över sitt vaccinationsskydd om man ska resa utomlands, även inom Europa. Det behövs två doser för att få ett fullgott skydd, säger Martin Angelin.

De bör vaccinera sig

I det allmänna vaccinationsprogrammet för barn ges en första dos vid 18 månaders ålder och en andra dos i årskurs 1 eller 2. Ska man resa till ett land som innebär en ökad smittrisk, rekommenderar Folkhälsomyndigheten att barn vaccineras innan avresa från och med nio månaders ålder. Vaccinet kan ges från och med sex månaders ålder om det finns särskilt hög risk för smittspridning.

Vaccination rekommenderas också till vuxna som är ovaccinerade eller som enbart är vaccinerade med en dos.

– Det kan till exempel vara om man är född innan vaccination mot mässling blev en del av vaccinationsprogrammet för barn. Man vaccinerade mot mässling även innan 1982, men eftersom det inte ingick i vaccinationsprogrammet så kan det ha varierat över landet och vissa kan ha fått bara en dos. Det kan också vara aktuellt för personer som inte är födda i Sverige, eftersom vaccinationsprogrammen kan se olika ut i olika länder, säger Martin Angelin.

Den som behöver vaccinera sig kan kontakta sin hälsocentral.

Mer information om vaccination mot mässling finns på 1177.se

Mer information
Martin Angelin
Biträdande smittskyddsläkare
Region Västerbotten
076-146 55 25

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige