Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

10,5 miljoner till utvecklingsprojekt i Västerbotten

Beslut togs idag av Region Västerbottens regionala utvecklingsnämnd att bevilja 10,5 miljoner kronor fördelat på 7 olika utvecklingsprojekt i länet. 

Projekten ska bidra till regional tillväxt och stärka Västerbottens attraktionskraft och framtidsförmåga. De representerar en stor bredd och handlar bland annat om mänskliga rättigheter, export, industriell utveckling av skogsbär, och om att styrka förutsättningar för statliga och andra investeringar i norra Sverige.

 De beviljade projekten är:

1. Stärkt samverkan för mänskliga rättigheter
Regionala utvecklingsnämnden beviljar Region Västerbotten 500 000 kr

Målsättningen med projektet är bidra till kapacitetsstärkande förändringar för att uppnå jämlika levnadsvillkor, tillgänglighet och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning i Västerbotten.

2. Regional Exportsamverkan 2021
Regionala utvecklingsnämnden beviljar Region Västerbotten 899 558 kr

Syftet med Regional exportsamverkan 2021 (RES 2021) är att genom en ökad koordinering och samverkan mellan aktörerna i RES säkerställa att företag ska erbjudas stöd i sin internationalisering eller exportsatsning oberoende av var i regionen de är verksamma.

3. Etableringsprojekt Digital Impact North
Regionala utvecklingsnämnden beviljar Science Park i Umeå AB 900 000 kr

Digital Impact North (DIN) är ett initiativ för att Västerbotten och norra Sverige ska bli en av Europas ledande regioner inom IT, AI och digitalisering inom gränsöverskridande samverkan. Initiativet är taget av Umeå universitet, Region Västerbotten, Umeå kommun, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), RISE och Umeå Science Park.

4. Finest
Regionala utvecklingsnämnden beviljar RISE Research Institutes of Sweden AB
1 200 000 kr

Projektet syftar till att bygga upp kunskap och en plattform för att skapa en innovativ och långsiktigt hållbar industriell utveckling, med skogsbär från Västerbotten som råvara. Projektet är ett underprojekt till FINEST, ett av FORMAS fyra beviljade kompetenscentra för den svenska livsmedelsindustrins omställning.

5. North Sweden Stockholm Office
Regionala utvecklingsnämnden beviljar Region Västerbotten 3 054 311 kr

North Sweden Stockholm Office är en samordnande funktion för norra Sverige som nationell opinionsbildare. Genom projektet avses gemensamma intressen kanaliseras från de fyra nordligaste regionerna mot nationell nivå för att stärka förutsättningarna för statliga och andra investeringar i norra Sverige. North Sweden Stockholm Office är ett fysiskt kontor i Stockholm där aktörer från de fyra nordligaste länen avser möta sina målgrupper för påverkansinsatser.

6. TRUE
Regionala utvecklingsnämnden beviljar Region Västerbotten 3 150 000 kr

TRUE (Tillsammans för regional utveckling) vidareutvecklar en samhandlingskultur i regionen som är missionsdriven och som kopplar samman aktörer med gemensamma målbilder i ett pentahelixperspektiv - i dialog mellan det offentliga, företagen, akademin, civilsamhället och enskilda eldsjälar. Det sker bland annat genom att skapa överblick, följa upp, initiera och bygga vidare på tidigare framsteg och värden som skapats.

7. Genomförande av Västerbottens regionala skogsstrategi
Regionala utvecklingsnämnden beviljar Länsstyrelsen i Västerbottens län 797 930 kr

2020 antogs den regionala skogsstrategin och tillhörande handlingsplan. Detta projekt avser att arbeta med genomförandet av strategin och handlingsplanen. Mycket fokus kommer att läggas på kommunikation för att berätta och informera om vad arbetet med skogsstrategin avser.


För mer information:

Katarina Molin
Chef Företag- och projektfinansiering, Region Västerbotten
070-342 72 34, katarina.molin@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Cecilia Lindell
Strateg externa relationer, Region Västerbotten
070-254 57 37, cecilia.lindell@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige