Pressmeddelande -
7000 länsbor får tycka till om vården
Nu genomförs Sveriges första nationella patientenkät. Den som är på läkarbesök vid någon av länets 35 hälsocentraler eller sjukstugor mellan vecka 37 och 40 kan komma att få en enkät hem i sin brevlåda.
200 slumpvis utvalda patienter från varje hälsocentral och sjukstuga i länet får enkäten som innehåller frågor om hur man upplever vården. Undersökningarna görs på samma sätt över hela landet, totalt kommer drygt 160 000 enkäter att skickas ut till patienter som besökt primärvården. Primärvårdsenkäten återkommer därefter vartannat år. En liknande enkät för den specialiserade sjukvården skickas ut under 2010 och återkommer även den vartannat år.
Det är första gången som en gemensam nationell patientenkät används. Resultaten ska användas för att utveckla och förbättra vården men också för att kunna göra jämförelser på olika nivåer: nationellt, landstings- och på enhetsnivå.
- För oss i Västerbottens läns landsting är kontinuerligt förbättringsarbete viktigt. För att hela tiden kunna bli bättre så tar vi vara på resultaten ur bland annat Öppna jämförelser som redovisar medicinska resultat, tillgänglighet och också kostnader i jämförelse med andra. Att vi nu tar ett viktigt steg och har enats om en gemensam patientenkät i landet är jättebra. Det ger oss fantastiska möjligheter att exempelvis få veta hur förtroendet och tilliten till vården ser ut, något som för oss är ett viktigt underlag i det fortsatta arbetet med att höja kvaliteten, säger landstingsdirektör Sofie Edberg.
Det är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som ansvarar för studien. Resultaten presenteras i februari 2010. Total sekretess råder i arbetet med enkäten. Inga journalanteckningar lämnas ut. Endast behörig personal på undersökningsföretaget Indikator hanterar urval, enkätutskick till patienter och sammanställning av resultat.
För mer information:
Eva Grahn, utredare, Västerbottens läns landsting, telefon: 070-309 04 98
Hälsningar
Thomas Jonsson
Informationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-785 18 48
070-612 18 48