Pressmeddelande -
Återvinning av hjälpmedel sparar pengar
En stor del av de hjälpmedel som landstinget lånar eller hyr ut till brukare runt om i länet återanvänds.
– När det gäller rollatorer och sängar återanvänder vi nästan 90 procent, säger Greger Olsson vid Hjälpmedel Västerbotten.
De hjälpmedel som landstinget köper in kan delas in i tre områden, var och en med olika grad av återvinning.
– Enkla hjälpmedel, till exempel sittdynor, andningsmasker eller lyftselar kan vara svåra att rengöra medan billiga hjälpmedel, mellan 100 och 200 kronor, inte lönar sig att rekonditionera och återanvända, förklarar Greger Olsson.
– Individmärkta hjälpmedel som rullstolar, oxygenutrustning, eller inhalationsapparater återanvänds i genomsnitt till 76 procent. För rollatorer, lyftar och sängar är siffran hela 89 procent.
Egna tekniker rengör
Även hjälpmedel för kommunikation, bland annat datorer, har en hög grad av återanvändning, mellan 50 och 60 procent.
– Men efter några år har tekniken utvecklats, det har kommit ny programvara och vi måste köpa nytt.
Hjälpmedel Västerbotten har egna hjälpmedelstekniker som rengör och rekonditionerar, men cirka 30 procent av alla hjälpmedel som returneras skrotas för att de är slitna eller är av utgående modell.
Gräns för att återvinna
Ambitionen är att återanvända ännu fler hjälpmedel, med det finns en gräns, menar Greger Olsson.
– Om de som förskriver, arbetsterapeuter och fysioterapeuter, oftare följer upp och ser hur hjälpmedlen fungerar efter ett år kan det finnas en möjlighet att få tillbaka fler hjälpmedel.
– Frågan är till vilken kostnad det skulle ske, det handlar om resurser.
Svårt undvika svinn
Hur många av de hjälpmedel som finns ute bland brukare försvinner?
– Det går inte att helt undvika svinn, säger Greger Olsson. En rullstol kan röra sig mellan hemmet, flera sjukhusavdelningar, ett äldreboende, ett korttidsboende och ett dödsbo och någonstans kan den bli kvar. Men man hoppas att rullstolen till sist kommer någon till godo.
– Det kan vara både nyare och äldre hjälpmedel som försvinner och det är svårt att riktigt värdera kostnaderna. Vi köper in hjälpmedel för cirka 60 miljoner kronor per år och svinnet kan handla om 500 000 till cirka 1 miljon kronor.
Hjälpmedel på nätet
Ibland går det att hitta hjälpmedel på olika försäljningssidor på nätet och emellanåt dyker det upp en tidigare okänd rullstol på Hjälpmedel Västerbotten.
– Då återanvänder vi den, säger Greger Olsson.
För mer information
Greger Olsson, Hjälpmedel Västerbotten, 090-785 32 47, 070-349 89 99
Vänliga hälsningar
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum