Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Aktuellt läge i Västerbotten om covid-19 vecka 39

Under förra veckan togs 625 egentest för barn i tonåren och en person bekräftades positiv för covid-19. Idag börjar provtagning för barn från sex års ålder på Skellefteå lasarett.

– Vi ser en ökning av bekräftade fall i hela länet men framförallt i Umeåområdet. Det rör sig om en jämn fördelning mellan könen och det barn som bekräftades smittad i egentest var i övre tonåren, berättar Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, och säger att smittspårningen av de senaste bekräftade fallen visat att viruset spridits i hemma-, arbets- och krogmiljö.

För första gången på drygt tre veckor vårdas sedan i början av denna vecka personer återigen på sjukhus i länet för covid-19. Det är en påminnelse om att faran inte är över. Alla kan och behöver bidra till att bromsa spridningen av covid-19 genom att följa råden: håll avstånd, tvätta händerna, stanna hemma vid symtom och testa sig.

Under vecka 38 analyserades 5000 prover, det högsta antalet för en enskild vecka sedan pandemins början. Trots en ökning av antalet positiva prover utgör det endast 0,8% av de tagna proverna. I en nationell jämförelse så är det fortsatt lågt.

– Vi är glada för att många testar sig men vi vill påminna om att man endast ska testa sig vid symtom förenliga med covid-19, säger Stephan Stenmark.

Provtagning barn i Skellefteå

Provtagning av barn mellan 6 och 12 år börjar idag, onsdag, på Skellefteå lasarett. Den går till på samma sätt som egenprovtagning för tonåringar och vuxna, men utförs med hjälp av vårdpersonal.

– Vardagar mellan klockan 8 och 12 kommer vi erbjuda provtagning för barn på Skellefteå lasarett i byggnad 110, mellan akutmottagningen och psykiatrin, berättar Dan Thorn, samordnare för provtagning i Skellefteåområdet.

Samma tid och plats kan allmänheten, tonåringar och vuxna, hämta och lämna kit för egenprovtagning. Personal inom vård, omsorg och annan samhällsviktig verksamhet hämtar och lämnar som tidigare provtagningskit i baracken i närheten av akutmottagningen. Baracken är öppen mellan klockan 13 och 16 varje dag.

– Det är fortsatt viktigt att ovan nämnda personalkategorier i hela länet anger en arbetsplatskod när de registrerar sitt prov. Det är viktigt eftersom de fungerar som underlag för statistik och kartläggning av smittspridningen av covid-19, tydliggör Stephan Stenmark.

Läs mer

Information om vilka verksamheter som är samhällsviktiga finns på Länsstyrelsens webbplats
Statistik om det aktuella smittläget för covid-19 i Västerbotten
Om covid-19 i Västerbotten 

Mer information

Stephan Stenmark
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Dan Thorn
Verksamhetschef primärvården och samordnare provtagning
Region Västerbotten
0918–312 04

Presskontakt

Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073- 049 46 53

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige