Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Aktuellt om Region Västerbottens arbete med corona

Alla sjukhus, hälsocentraler och sjukstugor i länet jobbar aktivt med åtgärder för att förhindra att smitta förs in i vårdens lokaler och enheter. Därför pågår en mindre triagering vid många entréer där patienterna svarar på kontrollfrågor.

Just nu finns 42 smittade personer i länet, varav 9 kräver sjukhusvård och 4 av dessa på intensivvårdsavdelning.

– Vi ser en liten ökning dag för dag. Det har varit en lugn vecka inom intensivvården och det kommer in några enstaka ytterligare patienter men det är precis som förväntat, säger Johan Thunberg, verksamhetschef för Centrum för anestesi operation iva Västerbotten.

Triagering och kontrollfrågor

Alla sjukhus, hälsocentraler och sjukstugor jobbar aktivt med åtgärder för att förhindra att smitta förs in i vårdens lokaler och enheter. Region Västerbotten utgår från de riktlinjer som Vårdhygien sätter upp, som kortfattat går ut på att skapa patientflöden som skyddar andra patienter och personal från smitta.

Eftersom länets hälsocentraler ser väldigt olika ut anpassas lösningarna efter sina förutsättningar. Men grundprincipen är att sortera patienter utifrån risk. Exempelvis får barn och äldre sitta på separata sidor i väntrum.

– Lokala lösningar finns i hela länet och vid många primärvårdsmottagningar möts patienterna av personal vid ingångarna eller att dörrar är låsta så att man behöver ringa på en dörrklocka och svara på ett antal kontrollfrågor för att kunna identifiera patienter med luftvägssymtom, berättar Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

På akutmottagningarna i länet är ytterdörrarna också låsta.

– I Lycksele har vi också låst och separerar sedan patienter med luftvägssymtom till egna rum. Vi har bara en entré till akutmottagningen här och planerar nu för en tältlösning utanför akuten för att få ett bättre flöde för patienterna, oavsett varför de besöker oss, säger Isabell Zemrén, sjukhussamordnare på Lycksele lasarett.

Nytt tält i Umeå

I dag fredag sätter Totalförsvarets Skyddscentrum upp ett bedömningstält utanför akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Med tältet är det möjligt att göra en så kallad yttre triage, där patienter med misstänkt covid-19 infektion skiljs från övriga patienter och i möjligaste mån skydda både andra patienter och personal från smitta.

Det nya tältet möjliggör till annat flöde än det tidigare gula tältet eftersom det har fler in- och utgångar och är något större.

– Bedömningen sker i två steg, sållning och sortering. Sållningen utförs utomhus med två meters säkerhetsavstånd mellan patienterna och genomförs av en sjuksköterska, säger Paula Johagen, avdelningschef vid akutmottagningen.

Patienter med misstänkt covid-19 visas in i tältet, medan andra kan hänvisas till antingen egenvård eller direkt in till akutmottagningen den vanliga vägen, för fortsatt handläggning av sökorsak.

– De patienter som uppfyller kriterier för covid-misstanke sorteras och bedöms enligt fastställda rutiner för fortsatt handläggning, förklarar Paula Johagen.

Det är SkyddC i Umeå som sätter upp tältet, under bara ett par timmar på fredagen.

– Det känns naturligtvis bra att få bidra. Som en del av Försvarsmakten ska vi vara en aktör i stödet till samhället vid kriser av det här slaget, säger Stefan Jansson, överste och chef på Totalförsvarets Skyddscentrum.

Region Västerbotten anpassar politiska sammanträden

Region Västerbotten kommer att anpassa politiska sammanträden och antalet fysiskt medverkande i fullmäktige och nämnder för att minimera smittspridningen av coronaviruset.

Under veckan beslutade politiken om ett antal mötesrestriktioner som gäller löpande till ett nytt beslut fattas. Se detaljerad beskrivning i bifogat dokument.

Det är viktigt att de som behöver komma i kontakt med vården också kommer fram.

  • Om du är frisk och har allmänna frågor, gå in på Folkhälsomyndighetens webbplats eller på krisinformation.se
  • Är du är sjuk, stanna hemma och gå in på 1177.se och följ råden.
  • Blir du sämre och inte klarar dig med egenvård i hemmet ska du ringa 1177.
  • Om läget är akut, ska man alltid ringa 112.

  • Presskontakt
    Gabriella Bandling
    Kommunikationsstaben
    Region Västerbotten
    090-785 71 70

    Jan Alfredsson
    Kommunikationsstaben
    Region Västerbotten
    090-785 71 75

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Bildbank

    Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

    Kontakter

    Gabriella Bandling

    Gabriella Bandling

    Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
    Thomas Jonsson

    Thomas Jonsson

    Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
    Petra Olgarsson

    Petra Olgarsson

    Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
    Daniel Marklund

    Daniel Marklund

    Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
    Thomas Hartman

    Thomas Hartman

    Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

    Jessica Larsson Svanlund

    Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
    Anja Hansen Knutsson

    Anja Hansen Knutsson

    Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

    Region Västerbotten

    Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

    Region Västerbotten
    Regionens hus, Köksvägen 11
    90189 Umeå
    Sverige