Pressmeddelande -
Ambulansen i Umeå först i landet med alkotest
Vid ambulansstationen i Umeå blåser personalen numera i en alkoholmätare innan de ska påbörja sitt arbetspass. Därmed är man den första ambulansstationen i Sverige som infört detta. Införandet av alkotest välkomnas av såväl medarbetare som fack.
För att man ska få påbörja sitt pass måste resultatet ligga under gränsvärdet 0,2 promille. Resultaten sparas vilket gör det möjligt att följa upp att rutinerna efterlevs.
– Vi gör detta för att höja trafiksäkerheten, inte för att vi misstänker missbruk på arbetsplatsen säger Erik Nordhall, tf. avdelningschef ambulanssjukvården Umeå.
Den nya satsningen är ett led i en trafiksäkerhetspolicy som arbetats fram av personalen.
– Vi delade in medarbetarna i grupper och lät dem komma med förslag på vad vi kunde göra för att höja trafiksäkerheten. I princip alla grupper lyfte frågan om alkotest, vilket vi från ledningshåll är väldigt glada över. En bred förankring hos medarbetarna är en förutsättning för att detta ska bli ett naturligt fungerande inslag i vår verksamhet, säger Erik Nordhall.
Initialt är detta ett försöksprojekt på ambulansstationen i Umeå under ett år. Därefter ska det utvärderas och faller det väl ut kan det införas på övriga ambulansstationer i Västerbotten.
Fakta ambulanssjukvård i Umeå och Västerbotten
Vid ambulanssjukvården i Umeå arbetar närmare 60 personer. Varje år utförs cirka 10 000 uppdrag. Dagtid bemannas sex ambulanser, nätter och helger fem.
I Västerbottens läns landsting finns ambulansverksamhet i Umeå och Skellefteå samt satellitstationer i Nordmaling, Robertsfors och Vännäs, vilka drivs i landstingets egen regi. En del av ambulanssjukvården i övriga länet är upphandlad av entreprenörer. Andra drivs helt eller delvis av vårdcentraler eller kliniker på Lycksele lasarett.
För mer information kontakta:
Erik Nordhall tf. avdelningschef ambulanssjukvården Umeå, Västerbottens läns landsting
tel 090-785 80 77, 070-378 59 19. Erik Nordhall nås på telefon efter kl 10.00.
Marita Broberg
informationsfunktionen
Västerbottens läns landsting
tel 070-200 95 76