Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Antalet skadade mopedister har tredubblats på tio år i Umeåregionen

Lagom till årets mopedsäsong kommer Akut- och katastrofmedicinskt centrum vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå med en nedslående olycksrapport. Rapporten visar att under 10-årsperioden, 1999-2008, har antalet skadade mopedister nästan tredubblats i Umeå med kranskommuner. Och i nästan fyra av tio olyckor skadas 15-åriga mopedister. I rapporten konstateras också att många äldre mopedister var alkoholpåverkade när de råkade ut för olyckorna.

Den nya rapporten ”Skadade mopedister som sökt vård vid Norrlands universitetssjukhus, Umeå – med inriktning på alkoholpåverkan”, bygger på skaderapporter från akuten vid universitetssjukhuset.

Tredubbling av olyckorna

Under 10-årsperioden sökte 783 personer vård vid Norrlands universitetssjukhus för skador som inträffat i samband med mopedåkning. Det handlade antingen om förare och/eller passagerare. Enligt rapporten har antalet skadade mopedister nästan tredubblats under den aktuella 10-årsperioden, från 41 skadade till 115.

Försäljningen av nya mopeder i Sverige har fördubblats sedan 2001.

15-åringarna svarade för 38 procent av samtliga skadade. Var fjärde 15 åring som lades in för vård för någon typ av skada (trafik, sport, hem- och fritid m.m.) under åren 1999-2008 var kopplad till mopedåkning.

Andelen skadade kvinnliga mopedister ökade också under perioden - från 15 procent till 43 procent.

Många singelolyckor

De flesta mopedolyckorna, 90 procent, inträffade på gator och vägar och en fjärdedel av dessa rapporterades av polisen. Två tredjedelar av mopedolyckorna var singelkrascher där man oftast sladdat på löst grus, kört omkull vid halt väglag eller kolliderat med ett fast föremål.

- Det är viktigt att löst grus tas bort på gator och vägar nu när det blir sommarväglag , förklarar forskaren Per-Olof Bylund.

Drygt var fjärde mopedolycka var en kollision med ett annat fordon och då vanligtvis med en personbil i en väg- eller gatukorsning.

Sårskador och mjukdelsskador var de vanligaste skadorna, 64 procent, och det var främst ben och fötter som var utsatta för skador (43 procent).

Nästan var tredje skadad mopedist fick moderata eller allvarligare skador, t.ex. frakturer på armar, ben samt hjärnskakning, blödningar i hjärnan och inre lung- eller bukskador. Skador på hjärnan var betydligt vanligare bland dem som inte använt hjälm.

Manliga mopedister över 30 års ålder svarade för drygt hälften av alla allvarligare skador. Var femte skadad blev inlagd på universitetssjukhuset i Umeå för vård.

Många alkoholpåverkade

Olycksanalysgruppen har också tittat på alkoholen hos de skadade mopedisterna. Av de totalt 631 mopedförarna som var 15 år eller äldre hade 493 kommit till akutmottagningen inom sex timmar efter olyckorna. 27 personer, eller 6 procent, av mopedförarna var alkoholpåverkade i samband med blodprovstagning på sjukhuset, utandningsprov utförd av polis/sjukvård eller att den skadade visat tecken på alkoholpåverkan.

Av de 27 alkoholpåverkade förarna var 70 procent 20 år eller äldre.

- Vi är lite förvånade över att så många äldre olycksdrabbade mopedister var påverkade av alkohol, förklarar forskaren Per-Olof Bylund.

- Att var fjärde 15 åring som lades in för vård på sjukhuset för någon typ av skada (trafik, idrott, hem- och fritid m.m.) var relaterad till mopedåkning indikerar den skaderisk som unga mopedister utsätts för, fortsätter P-O Bylund.

Fyra goda råd

Vilka goda råd vill då olycksanalysgruppen ge mopedisterna inför årets säsong?

- Använd alltid hjälm, visa hänsyn mot andra trafikanter, trimma inte mopeden och kör nykter, manar P-O Bylund.

Mer information till media lämnas av:

Per-Olof Bylund, forskare vid Olycksanalysgruppen, Akut- och katastrofmedicinskt centrum vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, telefon 090-785 18 31 alternativt 070-354 53 48.

Ämnen

Regioner

Kontakter