Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bentäthetsmätning är nu möjligt på Skellefteå lasarett

På Skellefteå lasarett bedrivs en ny verksamhet som sparar tid för patienter som slipper resa till Umeå för undersökning. En DXA-maskin finns nu i Skellefteå, en bentäthetsmätning som undersöker om patienter lider av benskörhet, osteoporos.

– Snabb och säker undersökningsmetod, minimalt med strålning och helt smärtfritt för patienten, så beskriver verksamhetschef Catrine Nygren undersökningen som nu finns på Rehabcentrum på Skellefteå lasarett.

Under våren har arbetet med bentäthetsmätning i Skellefteå tagit fart. Det är DXA-operatörerna Per Holmberg och Åsa Karlsson som utför mätningarna för de patienter som blivit remitterade till denna undersökning.

– Att vi nu erbjuder den här tekniken även på Skellefteå lasarett är positivt för hela länet men framförallt för Skellefteås upptagningsområde. Tidigare har patienterna varit tvungna att åka till Umeå för att kunna göra en bentäthetsmätning med DXA. Nu har vi möjlighet att fånga upp fler patienter som behöver vård, säger Per Holmberg.

En DXA-mätare i Skellefteå är ett resultat av landstingets översyn av nationella riktlinjer för osteoporos där man såg att bensköra personer är en underdiagnostiserad patientgrupp och att den resurs som finns i Umeå inte kunde täcka det behov som finns för att hitta dessa patienter.

Mål att fånga upp patienter i tid

En vision för framtiden är att det ska finnas ett fallteam på Skellefteå lasarett med bred kompetens för att hjälpa patienter med fallförebyggande åtgärder. För närvarande bygger verksamheten på 0,5 DXA-operatörer, 0,25 läkarresurs och 0,25 medicinska sekreterare.

– Genom att undersöka riskpatienter via DXA-mätningar kan man hitta sätt att förhindra och förebygga osteoporos och spara både lidande och vårddagar. Forskning visar på att detta är ett kostnadseffektivt sätt att förhindra fallskador med mycket smärta för patienterna och stora sjukvårdskostnader, säger Catrine Nygren som är verksamhetschef på Rehabcentrum i Skellefteå.

En DXA-mätning kan bland annat visa

  • Vilken risk du har att bryta ett ben i framtiden.
  • Benskörhet innan du bryter något.
  • Om du har osteoporos om du redan har haft en fraktur.
  • I kombination med röntgen av ryggen skilja mellan benskörhet i ryggraden och andra ryggbesvär.
  • Bestämma hastigheten av din förändring av bentätheten om mätningen görs med minst 1 års mellanrum.

Snabb och säker undersökningsmetod

Patienterna som är kallade på besök hos Rehabcentrum på Skellefteå lasarett får innan besöket instruktioner i sin kallelse på vad de har att vänta sig. I stort sett går det att komma till besöket precis som man är. DXA-mätningen är helt smärtfri, tar inte mer än 10–15 minuter att genomföra och kräver inga förberedelser från patientens sida, som till exempel riktlinjer kring kost, sömn eller hygien.

Besöket inleds med att kontrollera patientens längd och vikt för att maskinen ska hitta rätt grupp att jämföra med under undersökningen. Metall i kläder som dragkedjor och bälten påverkar bildkvalitén och får därför tas av innan mätning. I övrigt kan patienten ha kläderna på sig. Under undersökningen ligger patienten på en vadderad brits medan maskinen rör sig över kroppsdelen som ska mätas.

– Det här är en fantastisk teknik att fånga upp de patienter lider av osteoporos, benskörhet, och erbjuda dem en passande behandling. Patienterna söker inte själva vård hos oss på Rehabcentrum utan måste gå via läkare, säger Per Holmberg.

– De patienter som stått på väntelista i Umeå och tillhör Skellefteås upptagningsområde har flyttats över till Rehabcentrums väntelista. Patienterna prioriteras beroende på hur snabbt de bör komma på mätning och det kan variera mellan en vecka och tre månader eller mer. Det bästa av allt är ju just att patienterna slipper resa så långa sträckor i länet, avslutar han.

Undersökningen görs initialt i samarbete med läkare på geriatriskt centrum i Umeå som har mångårig erfarenhet av bentäthetsmätningar och vilka medicinska åtgärder som bör rekommenderas för patienterna. Målet är dock att det ska finnas läkare i Skellefteå som bedömer bilder och rekommenderar åtgärder.

Kort om osteoporos, benskörhet

Om du har benskörhet är skelettet svagare och du har lättare att få benbrott. Benskörhet beror på att balansen mellan nedbrytning och uppbyggnad av ben i kroppen är rubbad, så att mer ben bryts ner än vad som återbildas. Det går att minska risken för benskörhet genom att vara fysiskt aktiv och genom att inte röka.

Vanliga benbrott vid osteoporos:

  • Handleder
  • Överarmar
  • Lårben
  • Bröst- och ländkotor

Mer information

Catrine Nygren
Verksamhetschef Rehabcentrum
Västerbottens läns landsting
0910-77 18 60 eller 070- 237 03 17

Per Holmberg
Fysioterapeut - DXA-operatör Rehabcentrum
Västerbottens läns landsting
0910- 77 06 87

Vänliga hälsningar

Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
073- 049 46 53

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige