Pressmeddelande -
Beslut från nämnden för regional utveckling
Vid torsdagens sammanträde med nämnden för regional utveckling antogs en regional kulturstrategi för Västerbottens län. Dessutom beviljades bidrag till bl.a. Berättarfestivalen och till projektet Maktstrukturer i klassrummet. Sammanträdet var det allra sista för nämnden vars ansvarsområden övergår till Region Västerbotten vid årsskiftet.
300 000 kronor till Berättarfestivalen
Nämnden för regional utveckling har beviljat Västerbottensteatern AB 300 000 kronor år 2010/2011 för att genomföra Berättarfestivalen. Beslutet gäller under förutsättning att Skellefteå kommun går in med motsvarande del.
Berättarfestivalen i Skellefteå arrangeras i samarbete med Västerbottens museum, Skellefteå museum och Skellefteå kommuns kulturenhet. Festivalen pågår under en vecka i april och innehåller över hundra programpunkter med stor bredd. Att utveckla Berättarfestivalen vidare är ett starkt önskemål från alla intressenter. Berättarfestivalen kommer därför att ingå i ett större EU-projekt med målsättning att bli en ledande mötesplats för berättande i Europa. Beslutade medel till Berättarfestivalen kommer att ingå i kommande EU-ansökan.
Mer information lämnas av Anette Sundbom, länskulturchef, 090-785 72 78.
Världens bästa Västerbotten – regional kulturstrategi för Västerbottens län 2011–2013
Nämnden för regional utveckling har godkänt en regional kulturstrategi för Västerbottens län.
Den regionala kulturstrategin ger en översiktlig bild av länets kulturliv: regional infrastruktur och särdrag, utmaningar på kulturområdet samt den kulturpolitiska ansvarsfördelningen, där den regionala kulturpolitikens uppgift är att finna långsiktiga lösningar och samarbeten som tillgodoser invånarnas behov och rätt till ett mångsidigt och kvalitativt kulturutbud oavsett bostadsort i länet. I den regionala kulturstrategin återfinns de långsiktiga mål som formulerades i landstingets avsiktsförklaring med Statens kulturråd 2009.
Till de långsiktiga målen kopplas fyra strategiska mål. De strategiska målen kan förändras över tid såväl till form som till innehåll, men kan tas som utgångspunkt i de inledande dialogerna kring upprättandet av en kulturplan för Västerbottens län.
En ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet införs med början 2011 i fem län/regioner. Samverkansmodellen innebär att regionerna har möjlighet att själva fördela statsbidrag inom ramen för tilldelade medel till den eller de som har bäst förutsättningar att genomföra uppdragen.
Modellen omfattar i ett första steg bidragen till: professionell teater-, dans- och musikverksamhet, museiverksamhet, biblioteksverksamhet, konst- och kulturfrämjande verksamhet, regional enskild arkivverksamhet, filmkulturell verksamhet och hemslöjdsfrämjande verksamhet. Som underlag för Kulturrådets beslut om medelstilldelning, ska regionala kulturplaner tas fram av respektive landsting i samverkan med länets kommuner och i samråd med kulturliv och det civila samhället. Kulturplanerna ska baseras på de nationella kulturpolitiska målen och de regionala utvecklingsstrategierna.
Mer information lämnas av Anette Sundbom, länskulturchef, 090-785 72 78.
150 000 kronor till Kulturens Bildningsverksamhet Region Norr
Kulturens Bildningsverksamhet Region Norr beviljas ett utvecklings-/startbidrag på 150 000 kronor åren 2010 och 2011 för den verksamhet som bedrivs i Västerbottens län.
Kulturens Bildningsverksamhet är ett nytt studieförbund och en partipolitisk och religiöst obunden ideell organisation. Förbundet är grundat av sex amatörkulturorganisationer med syfte att bedriva fri och frivillig folkbildningsverksamhet.
Det regionala arbetet är indelat i fem regioner med en styrelse för varje område. Västerbotten tillhör den norra regionen som även omfattar Västernorrland, Norrbotten och Jämtland. Kulturens Bildningsverksamhet Region Norr vill ta en aktiv roll i samhällslivet tillsammans med föreningarna och kulturutövarna. Redan idag finns samarbeten med olika föreningar i länet; danscirklar för tjejgrupper, kulturprogramverksamhet med ett lokalt föreningshus i Umeå och flera musikcirklar i både produktion, komposition och inspelning m.m.
Mer information lämnas av Marita Brantmo, kultursekreterare, 090-785 72 74.
75 000 kr till projektet Maktstrukturer i klassrummet
Museum Anna Nordlander beviljas 75 000 kronor för att i samarbete med Västerbottensteatern och UngHästen genomföra projektet ”Maktstrukturer i klassrummet. Beslutet gäller under förutsättning att den andra ägaren, Skellefteå kommun, går in med motsvarande belopp.
Syftet med projektet är att väcka uppmärksamhet och skapa diskussion om genusrelaterade frågor i skolan med ett långsiktigt mål att utveckla metoder för att kunna bryta negativa maktstrukturer. Målgrupp är i huvudsak elever och lärare i grundskolans senare del samt de första årskurserna på gymnasiet i Skellefteå kommun. Projektet utgör också en möjlighet för samarbeten mellan kulturorganisationer och utövande konstnärer där den gemensamma slutprodukten är ett resultat av olika praktiker och konstnärskap. Målgruppen kommer att involveras för att förvandla Museum Anna Nordlanders konsthall till en interaktiv scen för konst och teater.
Projektet pågår från slutet av 2010 till och med maj 2011. Om projektet är lyckat är tanken att fortsätta med arbetet under hösten 2011 eller våren 2012 och bredda till fler kommuner.
Mer information lämnas av Anette Sundbom, länskulturchef, 090-785 72 78.
1 800 000 kronor till projektet Stärkt regional utveckling utifrån gemensam kunskapsbildning på lokal och regional nivå
Nämnden för regional utveckling har beviljat Region Västerbotten 1 800 000 kronor år 2010–2011 till projektet Stärkt regional utveckling utifrån gemensam kunskapsbildning på lokal och regional nivå.
Genom det tidigare EU Mål 2-projektet ACANALYS (2008–2010) har kunskapsnivån stärkts hos aktörer i Västerbottens län, när det gäller lokala och regionala utvecklingsfrågor. Projektet har varit ett viktigt steg för att öka förståelsen bland aktörer i regionen kring faktorer som påverkar utvecklingen på lokal och regional nivå i länet.
Det nu aktuella projektet är ett resultat av ambitionen med ACANALYS, att etablera en kunskapsmiljö för regional och lokal utveckling, utanför universitetet efter projekttidens slut. Region Västerbotten vill tillvarata, komplettera och fortsätta att utveckla det arbete som ACANALYS påbörjat.
Verksamheten ska finansieras tillsammans med Umeå kommun, Lycksele kommun, Skellefteå kommun, Västerbottens läns landsting och Umeå universitet .
Mer information lämnas av Anna Lassinantti, stabschef, tillväxt och regional utveckling, 070-514 63 75
Två miljoner kronor till ny samverkansmodell för regional kulturverksamhet.
Nämnden har beviljat landstingets stab för tillväxt och regional utveckling 2 miljoner kronor år 2010–2011 för arbetet med att införa en ny samverkansmodell för fördelning av statliga medel till regional kulturverksamhet.
Från och med år 2011 tar landstingen eller motsvarande regional part successivt över uppgiften att fördela statsbidrag till olika regionala kulturverksamheter. Förutsättningen för den nya samverkansmodellen är att det inrättas regionala kulturplaner som den regionala nivån tar fram i tillsammans med länets kommuner och efter samråd med länets professionella kulturliv och det civila samhället.
I Västerbotten kommer en regional kulturplan att arbetas fram under år 2010–2011 tillsammans med regionens parter. Samverkansmodellen planeras gälla fr.o.m. år 2012 i Västerbotten, varför länets kulturplan också ska processas med staten under år 2011. Landstinget ska, enligt de föreskrifter som regering kommer att utfärda, ansvara för att följa upp de statliga medlen inom ramen för de regionala kulturplanerna och redovisa detta till Statens kulturråd.
Parallellt med arbetet att ta fram en kulturplan enligt samverkansmodellen ska även arbetet med analys och uppföljning påbörjas. Ett arbete som på sikt kommer att kräva omfattande insatser.
Kostnaderna för arbetet med att, tillsammans med länets kommuner och länets kulturliv m.fl. ta fram en kulturplan beräknas uppgå till 2 miljoner kronor åren 2010–2011.
Mer information lämnas av Anette Sundbom, länskulturchef, 090-785 72 78.
För ytterligare information:
Anna Lassinantti, stabschef, tillväxt och regional utveckling, 070-514 63 75
Erik Bergkvist, ordförande, nämnden för regional utveckling, 070-618 68 55