Gå direkt till innehåll
Bildgoogla inte klamydia!

Pressmeddelande -

Bildgoogla inte klamydia!

Varje timme året runt smittas fyra personer av klamydia i Sverige. Under sommaren är det ännu fler som drabbas. Klamydiamåndagen är en satsning för att öka medvetenheten kring en av Sveriges vanligaste könssjukdomar och påminna om vikten av att testa sig.

Klamydiamåndagen infaller i år måndag den 9 september. Det är elfte året som en av Sveriges vanligaste könssjukdomar uppmärksammas med en egen dag. Klamydiamåndagen uppmanar till testning och påminner om vikten av säkrare sex.

– Efter sommaren är det viktigt att uppmärksamma klamydia eftersom vi vet att många har oskyddat sex under den här perioden, säger hälsoutvecklare Eva-Britt Carlsten.

I Västerbotten syns en svag neråtgående trend i antalet klamydiafall om man jämför jan-aug 2012 med samma period 2013, men generellt har klamydiafallen ökat också i Västerbotten under 2000-talet.

Bildgoogla inte klamydia
I år sprids den ovanliga uppmaningen ”bildgoogla inte klamydia” i en nationell kampanj. Förhoppningen är att målgruppen män i åldern 20-24 år förstår att det är bättre att testa sig för klamydia än att söka svaret genom bilder på nätet.

För dem som ändå bildgooglar så finns bilder som länkar till Klamydiamåndagen.se där man kan få mer information om klamydia och testning.

Klamydiamåndagen.se
Via klamydiamandagen.se kan man beställa ett hemtest eller hitta mottagningar i Sverige som erbjuder test för klamydia. På webbsidan finns information om klamydia, säkrare sex och vikten av att regelbundet testa sig för klamydia.

För mer information:
Eva-Britt Carlsten
Hälsoutvecklare, enheten vård och hälsa, Västerbottens läns landsting
Telefonnummer: 090-785 72 10, 076-789 72 10
E-postadress: evabritt.carlsten@vll.se

 

Vänliga hälsningar
Elin Sköld
Kommunikationsstaben
090-785 72 38, elin.skold@vll.se

 

Ämnen

Regioner


Fakta om klamydia
Under 2012 fick 37 715 personer klamydia Sverige, av dessa var det 1005 personer i Västerbotten. Året innan var antalet smittade 37 292 personer och i Västerbotten var antalet 911. Klamydia är vanligast i åldrarna 15-29 år. Klamydia är en bakterie och många som smittas får inga symptom. En obehandlad infektion kan för både kvinnor och män leda till problem med att få barn i framtiden.

Provtagning för klamydia går snabbt. Man lämnar ett prov och får svar inom en vecka. Det går även att beställa hem ett test via klamydia.se. Test och behandling är alltid gratis. Klamydia är anmälningspliktigt enligt smittskyddslagen. Det innebär att en person som misstänker att den smittats är skyldig att testa sig. Om man är smittad måste man även hjälpa till med smittspårning och lämna uppgifter om vilka partners man haft – något som kan göras anonymt.

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige