Pressmeddelande -
Blodcentralen förbereder sig för årets viktigaste händelse
Om en vecka går startskottet för Sveriges största löparfest med blodgivning i centrum. Blodomloppet är årets viktigaste arrangemang för Blodcentralen i Västerbotten och redan nu har man nått ett nytt rekord i antalet intresseanmälningar bland nya blodgivare.
Blodomloppet är en viktig kanal för Blodcentralen att sprida information om blodgivning på och få fler att bli blodgivare. Förra året fick Blodcentralen 138 intresseanmälningar och 50 godkända provtagningar i anslutning till loppet. Hittills är det 260 personer som vid anmälan till loppet också anmält intresse till att bli blodgivare – en fördubbling från föregående år.
Men det handlar inte bara om nyförvärv. En stor utmaning är att lyckas behålla de blodgivare som finns idag, och samtidigt motivera givare som har tagit en paus att komma tillbaka.
– Vi vill informera deltagare om vilken viktig insats man gör som blodgivare och varför det behövs fler. Inte minst vill vi peppa nuvarande blodgivare att vilja fortsätta ge blod samtidigt som vi inspirerar till en hälsosam livsstil, säger Åsa Hylander, biomedicinsk analytiker vid Blodcentralen i Umeå.
Fyra procent ger blod
Under våren har Blodcentralen stått med Blodbussen i centrala Umeå tillsammans med Korpen i Umeå för att värva nya blodgivare. Resultatet blev 57 nya blodgivare, men det behövs fortfarande fler.
Idag är endast fyra procent av Sveriges befolkning blodgivare och i Västerbotten finns cirka 18 000 personer som lämnar blod, plasma och trombocyter.
– Blod är en färskvara och håller i 6 veckor. Det innebär att vi inte kan förvara blodet under en längre tid och är ständigt i behov av nytt, säger Anne Marie Österdahl, sjuksköterska vid Blodcentralen i Umeå.
Blod kan inte tillverkas på konstgjord väg, utan kan bara ges från människa till människa. Varje gång du ger blod så hjälper du tre patienter eftersom blodet delas upp i olika komponenter. Tack vare blodgivare kan tusentals personer få hjälp årligen vid operationer, transplantationer och sjukdomsbehandlingar.
Fler blodgivare i år
Just nu är totalt 1 298 lag anmälda till Blodomloppet, varav 1 319 personer är blodgivare.
– Statistiken tyder på att det kommer vara ungefär lika många deltagare som förra året, det vill säga cirka 8 000 personer. Men det som är unikt för i år är att många av dem är blodgivare! säger Kim Boberg från Korpen i Umeå.
Ett stabilt team på plats
Blodcentralen kommer att vara på plats under loppet tillsammans med landstingets primär- och akutsjukvård. Blodcentralen har två lag som ska delta i loppet och 20 ur personalen arbetar som funktionärer.
– Vi har ett fantastiskt samarbete med landstinget och är ett stabilt team med ambulansen på plats under hela kvällen! avslutar Åsa Hylander.
Bakgrund
Tisdag den 23 maj kommer Blodomloppet till Umeå. Blodomloppet är ett motionslopp som äger rum på 16 orter runt om i Sverige och vars syfte är att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och att främja en hälsosam livsstil.Under 2016 deltog totalt 111 599 personer i Blodomloppet och av dem var 15 937 blodgivare sedan tidigare.
Mer information
Åsa Hylander, Blodomloppsansvarig för Blodcentralen, 090-785 37 67
Vänliga hälsningar
Johanna Lindberg
johanna.p.lindberg@vll.se
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum