Pressmeddelande -
Blodomloppet fortsätter att öka
Sedan pandemin har antalet deltagare i Blodomloppet i Umeå ökat år efter år. Jämfört med 2022 har årets lopp en ökning med över 40 procent. Loppet lyfter vikten av blodgivning och ett levande bevis på vilken skillnad det gör är Anders Örtelius. Tack vare blodgivare kunde han klara av den tuffa behandlingen mot leukemi. Nu är han årets ambassadör för Blodomloppet.
Blodomloppet är blodcentralens största kampanj för att värva nya blodgivare och en viktig kanal för att nå ut med information om blodgivning.
På måndagsmorgonen hade årets lopp i Umeå totalt 7 163 anmälningar. Förhoppningen är att det ökade antalet deltagare även ska ge många intresseanmälningar till att bli blodgivare.
– Vi är så tacksamma över de blodgivare som vi har men det behövs alltid fler. Personer som ger blod kan rädda liv. Blod behövs bland annat vid operationer, olyckor, förlossningar och vid olika behandlingar. Blodgivare är ett måste för att vården ska fungera, säger sjuksköterskan Anne Marie Österdahl vid Blodcentralen.
Anders liv räddades av blodgivare
En av dem som vet vilken skillnad som blodgivare gör är Anders Örtelius.
Från att ha varit i princip frisk hela sitt liv fick Anders en förkylning just innan han fyllde 60 år. Han hade bokat in en resa med några vänner till Sydafrika och sökte vård när förkylningen och febern inte gav med sig. När provsvaren kom fick han veta att han hade leukemi, en form av blodcancer.
– När läkaren berättade det för mig så snurrade det bara runt i mitt huvud. Min farmor dog i leukemi och jag trodde det skulle bli samma sak för mig.
I stället för en resa blev det cytostatikabehandling. Behandlingen pågick i omgångar under flera månader och mellan varje behandling behövde Anders nytt friskt blod.
– Jag behövde många påsar blod för att överleva. Jag skulle inte vara här idag om det inte vore för er blodgivare. Jag hoppas verkligen att alla blodgivare vet hur stor skillnad ni gör.
Fått många år tack vare blodgivare
Idag är Anders friskförklarad sedan flera år tillbaka. Tack vare vården och blodgivare har han fått uppleva resor, träning och många trevliga stunder med vänner under dessa år. Efter behandlingen fick han även en transplantation av friska stamceller från en tysk donator eftersom det inte fanns någon matchande donator i Sverige. Tyskland har varit målet under många resor och han har även träffat sin donator.
– Nu är jag pensionär och brukar kalla mig för en fri herre. Jag har all tid att göra det jag vill och tycker om. Tack vare vår fantastiska sjukvård, alla blodgivare och min donator är jag helt återställd och kan leva ett aktivt liv igen.
Stor förhoppning på Blodomloppet
Under Blodomloppet kommer Anders och Blodsjukas förening att finnas på plats vid Skeppsbron tillsammans med Blodcentralen och blodbussen. Förhoppningen är att många deltagare i loppet även passar på att lämna in en intresseanmälan för att bli blodgivare.
– Jag hoppas att fler anmäler sig till att bli blodgivare. Varje blodgivare är så oerhört viktig och kan göra skillnad. Jag är ett levande bevis på det.
Mer information
Anne Marie Österdahl
Sjuksköterska
Blodcentralen, Norrlands universitetssjukhus
090-785 37 67
Presskontakt
Madelene Holmgren
Kommunikatör
Region Västerbotten
090-785 72 26
madelene.holmgren@regionvasterbotten.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken