Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Brittiska virusvarianten identifierad vid covid-19-utbrott i Skellefteå

Hittills har 20 personer som bekräftats med covid-19 på Northvolt i Skellefteå kommun visat positivt på mutationen av den brittiska virusvarianten. Sammanlagt har under de senaste två veckorna drygt 100 personer med koppling till arbete på Northvolt testats positivt.

Analyser som har utförts under den senaste veckan på ett urval av positiva prover för covid-19-fall med koppling till Northvoltprojektet i Skellefteå har visat den brittiska virusvarianten. Testerna har utförts både vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Umeå och Folkhälsomyndigheten i Solna. Det rör sig om 20 personer som mutationen återfunnits hos.

Prover med koppling till smittspridningen på Northvolt har fått en högre prioritet. Vi har även hittat ett till fall från övriga länet. Utifrån den information vi har idag kan vi inte koppla virusvarianten till ett speciellt land, informerar Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Extra åtgärder för att stoppa smittspridning

Under måndagen kommunicerade Region Västerbotten att det varit en hög smittspridning på arbetsplatsen Northvolt i Skellefteå kommun och Region Västerbottens smittskyddsenhet har under helgen beslutat om ytterligare åtgärder för att stoppa smittspridningen på arbetsplatsen.

– Lördagen den 30 januari valde vi att sätta in extra åtgärder för att stoppa smittspridning.

Ny testning av all personal som inte varit sjuka i covid-19 det senaste halvåret innan återgång i arbete som sedan ska upprepas samma vecka, säger Stephan Stenmark.

1 155 individer har testats för antikroppar och av dessa har 55 testats positivt, vilket är 4,8 procent av de anställda. Alla personer som var negativa testas igen idag och imorgon fredag, och sedan fortsätter Northvolts testning av personal varje vecka.

Den brittiska virusvarianten förekommer i Sverige

I början av veckan informerade Folkhälsomyndigheten att den brittiska varianten av viruset kan ha en liknande spridning i Sverige som i flera andra europeiska länder. I en omfattande stickprovskontroll var andelen ungefär tio procent. Västerbotten var inte en av de regioner som ingick i stickprovskontrollerna men man har hittat positiva fall även här kopplade till resor i Storbritannien. Analyser för att ge en bild av läget i länet som helhet är på gång.

– För att motverka en kommande ökning av smitta i samhället behöver vi även i detta läge fortsätta att mycket noggrant följa de nationella rekommendationerna så att vi tillsammans kan förhindra smittspridning i väntan på att allt fler av oss kan vaccineras, säger Stephan Stenmark.

  • att stanna hemma vid symtom och testa att sig,
  • huvudsakligen begränsa sitt umgänge till de som man bor med,
  • att hålla distans,
  • att alla som kan jobba hemifrån gör det,
  • att resa på ett smittsäkert sätt,
  • att tvätta händerna regelbundet
  • att använda munskydd när det rekommenderas

– I Västerbotten har vi en hög testkapactitet och effektiv smittspårning som är viktiga verktyg för att tidigt upptäcka och förhindra vidare smitta, avslutar Stephan Stenmark.

Förändringar i prioriteringsordningen

Med start idag har Folkhälsomyndigheten infört förändringar i prioriteringsordningen för befolkningen gällande vaccinationer mot covid-19. Detta gör att tidsplanen för vaccinationer i Västerbotten måste justeras.

Region Västerbotten jobbar nu med att se över vaccinationsarbetet utifrån de nya förutsättningarna. Det vägs samman med prognoserna över hur mycket vaccin som kommer att levereras till regionen. Så snart den uppdaterade tidplanen är klar kommer den att läggas ut på 1177.se: Vaccination mot covid-19

Bland annat ingår nu personer från och med 65 år i fas 2 av vaccinationsarbetet, som tidigare hade ett åldersspann från 70 år. Fas 3 har ändrats till att även 60–64-åringar ingår. Här ingår nu också personer 18–59 år som tillhör medicinsk riskgrupp.

Mer information

Stephan Stenmark
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Presskontakt

Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-049 46 53

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige