Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Byskeskolan samlade in mest pengar till tobakens barn

Byskeskolan är den skola i länet som samlat in mest pengar till förmån för barn som arbetar på tobaksfälten i Brasilien. På onsdag den 14 oktober får skolan sin belöning i form av ett armbrytarbord som lämnas över av världsmästaren Heidi Andersson.

I samband med Tobaksfri Duos 15-årsjubileum startades en insamling till förmån för de barn som arbetar på tobaksfälten i Brasilien. Detta i ett samarbete med A non Smoking Generation och Katarina Hellberg, frilansjournalisten som ingick i det filmteam som också spelade in filmen Tobakens Barn, producerad av Sven Irving.

Länets skolor uppmuntrades att via olika aktiviteter samla in pengar för detta ändamål. Vid den stora jubileumskonserten, där de flesta av länets skolor deltog, lades grundplåten till insamlingen. Artisterna som deltog lämnade en del av sitt gage till insamlingen och skolungdomarna gick runt med insamlingsbössor på stan. Dessutom såldes hemgjort Brasilianskt godis tillverkat av Elaine Nilhén och fotbollsspelarna Marta och Elaine från Umeå IK.

Därefter har några skolor antagit utmaningen och fortsatt samlat in pengar. Ett armbrytarbord och en instruktion av världens bästa armbryterska Heidi Andersson utlovades som belöning till den skola som lyckats bäst. Byskeskolan blev alltså den lyckliga vinnaren i den kampen och samlade totalt in 16 975 kr. Skolan samlade även in den största summan per elev, vilka nu ska belönas och uppmuntras i sitt tobaksförebyggande arbete. På en god andra plats i insamlingen kom Norsjöskolan som i samband med aktiviteter kring Don´t drink and drive samlade in 14 070 kr.

Inbjudan till media

I morgon onsdag samlas Byskeskolans alla elever och personal i aulan där Heidi Andersson finns på plats för att överlämna armbrytarbordet. Därefter ska två elever från varje klass få en särskild instruktion i konsten att bryta arm.

Tid: onsdag den 14 oktober, klockan 10.30.

Plats: Byskeskolan, aulan.

Välkommen!

För mer information:

Ann-Charlotte Lindgren, rektor Byskeskolan, 070-277 04 95, 0910- 73 50 00

Heidi Andersson, 070-201 68 80

Ywonne Wiklund, länssamordnare Tobaksfri Duo, 070-648 73 15

Mer information om Tobaksfri Duo finns på: www.tobaksfri.se

 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige