Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Cancerforskning på Nus med unik 3D-teknik

En tredimensionell organoidplattform som minskar behovet av försöksdjur? Daniel Öhlund vid Norrlands universitetssjukhus använder teknik i absoluta fronten när han nu startar sitt forskningsprojekt kring cancer i bukspottkörteln.

– Det är en av våra mest dödliga cancersjukdomar och eftersom vi inte har någon bra behandling på gång är ny kunskap mycket angelägen, säger han.

Daniel Öhlund är en av tre nya gruppledare vid WCMM, Wallenberg centrum för molekylär medicin, en storsatsning av Wallenbergstiftelsen i samarbete med Västerbottens läns landsting och Umeå universitet och med stöd från Kempestiftelserna och Cancerforskningsfonden i Norrland. I Umeå satsar centrumet på områdena cancer, infektionsbiologi, neurovetenskap och metabolism inklusive diabetessjukdomar.

Fokus för Daniel Öhlunds forskning är bindväven. Att dödligheten är så hög vid bukspottkörtelcancer tror man nämligen beror på att andelen bindväv där är ovanligt hög.

Daniel som lockats till Umeå och WCMM från USA utvecklade där tillsammans med sina kollegor tredimensionella ”organoider”. De gör att man bland annat kan studera hur cancercellerna samspelar med det han kallar ”bindvävsfabriken”, de så kallade fibroblasterna.

Tredimensionella miniorgan

– Nu kan vi odla cancerceller i tre dimensioner i ett konstgjort bindvävsextrakt. När vi tillsätter ”näring” växer det ut miniorgan, tredimensionella ”bollar”. Modellen minskar behovet av försöksdjur och gör att vi lätt kan se hur cancerceller och fibroblaster interagerar med varandra.

Under sin tid i USA visade Daniel att det finns både ”goda” och ”onda” undergrupper av fibroblaster. Sådana som stimulerar tumören att överleva och sådana som kan hindra att den växer. Daniel hoppas att i framtiden kunna utveckla läkemedel som dödar de ”onda” varianterna som hjälper tumören.

– Organoidmodellen gör att vi kan testa olika ”hämmare”. På så vis hoppas vi kunna bryta samspelet mellan cancerceller och bindväven och därigenom bromsa tumörtillväxten, säger han.

Mer information: Daniel Öhlund, telefon: 070-555 40 86, e-post: daniel.ohlund@umu.se

Cancerforskning på Nus med unik 3D-teknik

Vänliga hälsningar
Greti Ohlsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Telefon 070-518 18 52

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige