Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Dagböcker som terapeutisk hjälp

Tiden som patient på en intensivvårdsavdelning kan i många fall vara höljd i dunkel när vårdtiden är över. På iva i Umeå erbjuds patienter en personlig dagbok, med både anteckningar och fotografier, från tiden på avdelningen.

Allt startade som ett projekt för cirka 15 år sedan där personalen ville kartlägga hur mycket patienter kommer ihåg från tiden på iva. Projektet permanentades och under åren har det gjorts tusentals dagböcker. Även iva i Skellefteå och Örnsköldsvik har liknande dagböcker.

– En patient som legat sövd lever i någon sorts drömvärld där det kan vara svårt att veta vad som hänt eller inte hänt, förklarar Pernilla Unneby, undersköterska och en av dem som arbetar med dagböckerna.

Dagbok vid varje säng

– Har de varit sövda har de naturligtvis ingen aning om att till exempel en ortopedläkare varit på besök eller att de varit på röntgen. En dagbok kan vara en hjälp att få veta vad de varit med om.

Vid varje patientplats finns både en dagbok, speciellt framtagen för ändamålet, och en digitalkamera. Tanken är att personalen ska skriva ner korta anteckningar och vid vissa tillfällen också ta bilder från vårdtiden som klistras in i dagboken.

Hjälp att bearbeta

– Många tankar och drömmar från tiden som sövd och vaken kan komma och kanske kan dagboken hjälpa till att bearbeta sjukdomstiden, säger Pernilla Unneby. Det blir lite terapeutiskt över det hela.

Patienterna får sedan böckerna med sig hem och de bilder som inte används förstörs. Ingenting sparas.

Värdefullt för anhöriga

– I de fall där det inte gått bra och patienten avlider är det ofta värdefullt för anhöriga att få en dagbok för att kunna gå tillbaka och få en bild av vad som gjordes, säger Pernilla Unneby.

Som mest producerade man närmare 200 dagböcker per år, men snittet har legat på mellan 130 och 150. De senaste åren har personalen vid iva, av olika orsaker, legat lite lågt med arbetet kring dagböckerna. Men efterfrågan från både patienter och anhöriga har hela tiden varit stor och från och med i höst satsas det på nytt.

Böcker till alla barn

– Nu har vi en ny grupp som ska träffas en dag varannan månad och färdigställa dagböckerna, berättar Pernilla Unneby. Kravet är att patienterna ska ligga inne minst tre dagar och vi gör nya böcker för patienter som vi tror behöver det, samt till alla barn och särskilt ömmande fall.


Mer information: Pernilla Unneby, 070-495 38 20

Vänlig hälsning

Jan Alfredsson

Kommunikationsstaben

Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige