Gå direkt till innehåll
Genom att vara förbered med ett bra husapotek kan invånare få den bästa förutsättningen för en god sommar. Foto: Mostphotos.
Genom att vara förbered med ett bra husapotek kan invånare få den bästa förutsättningen för en god sommar. Foto: Mostphotos.

Pressmeddelande -

Distriktssköterskans råd för en god sommar

Semestern väntar för många, men olyckor och olika typer av besvär tar inte ledigt. För att ge invånare den bästa förutsättningen för en god sommar ger distriktssköterskan Christine Hällqvist, vid Region Västerbottens tjänst Hälsodigitalen, sina bästa råd kring vad som är bra att ha i ett husapotek hemma.

En dag på stranden, en lugn dag i trädgården eller en utflykt med familjen. Oavsett vad länets invånare planerar för sommaren är det en god idé att ha ett litet husapotek hemma.
Christine Hällqvist är en av de sjuksköterskor som invånare kan chatta med i regionens tjänst Hälsodigitalen, som nås via 1177.se. En chatt som är öppen alla dagar i veckan.

– Det kommer fler och fler frågor till oss som rör sommaren. Jag hjälpte exempelvis nyligen en person som gjort sig illa i trädgården. För att vi ska kunna hjälpa på bästa sätt är det bra om invånare har ett husapotek hemma. Till exempel är det inte alla som har en febertermometer. Det hjälper oss i bedömningar att veta om personen har feber och i så fall hur hög, säger Christine Hällqvist.
Exakt vad som är viktigt i husapoteket beror också på vad invånaren har planerat. Det är bra att ha med solskydd för att smörja sig ofta. Läkemedel är också extra viktiga om invånare ska resa.

– Det är viktigt att se till så att man får med sig alla de läkemedel som man behöver. Det är inte säkert att man kan få tag i läkemedel snabbt där man befinner sig. Och glöm inte att se över vaccineringar, till exempel TBE-vaccin, vid resor till södra Sverige, säger Christine Hällqvist.

Kontrollera husapotektet
Bara för att husapoteket en gång fyllts på så håller det inte för alltid. 
– Lösningar för att rengöra sår som asollösning och klorhexidin håller bara en månad efter att de öppnats. Koksalt håller bara något dygn. Det är viktigt att fylla på med nytt när saker används, säger Christine Hällqvist.
Det är även viktigt att läkemedlens hållbarhet kontrolleras och att gamla lämnas in till apotek.

– Det är också bra att tänka på var man förvarar sitt sommarapotek. Både så att små barn inte kan få tag i läkemedel men att det ändå är lättillgängligt och samlat. Så man slipper leta runt i bostaden efter plåster eller kompresser om någon skulle göra sig illa.

Bra att ha hemma:

  • Pincett.
  • Solskydd
  • Plåster, kompresser och tejp för att fästa kompresser.
  • Sårtejp, i form av smala tejpremsor för att föra ihop små glipande sår.
  • Elastisk binda, till exempel för att lindra stukningar.
  • Skavsårsplåster.
  • Kylbalsam och hydrokortisonkräm, som kan lindra vid lättare solsveda. Hydrokortisonkräm kan även lindra klåda vid insektsbett.
  • Febertermometer.
  • Avsvällande nässprej eller näsdroppar.
  • Smärtstillande och febernedsättande läkemedel.
  • Vätskeersättning.
  • Medicinskt kol, att använda vid förgiftningar. (Giftinformationscentralen ska alltid kontaktas innan medicinskt kol används. De nås på telefonnummer 010-456 67 00).
  • Bedövande hudsalva för att minska smärtan vid rengöring av framför allt skrubbsår.

Mer information om vad som är bra att tänka på finns på 1177.se/vasterbotten/husapotek

Mer information
Christine Hällqvist
Distriktssköterska Hälsodigitalen.
090-785 00 00

Presskontakt
Madelene Holmgren
Kommunikatör
madelene.holmgren@regionvasterbotten.se
090-785 72 26.


Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige