Gå direkt till innehåll
Drönartransporter kan lösa logistikutmaningar i glesbygd

Pressmeddelande -

Drönartransporter kan lösa logistikutmaningar i glesbygd

Kan självkörande drönare vara en lösning för såväl glesbygdens behov av hållbara transporter som för att krissäkra Sveriges livsmedelsproduktion? Ett projekt som leds av bland andra Region Västerbotten har beviljats 3,5 miljoner kronor i anslag från Trafikverket för att utreda hur det ska bli verklighet. Först ut är Västerbottens inland.

Bakom projektet står forskare och experter från bland andra Lunds universitet, Bussgods i Norr, KTH, Ericsson och Statens Veterinärmedicinska anstalt. Pengarna delas ut inom ramen för Trafikverkets forsknings- och innovationsprojekt för fossilfria transporter, Triple F: Fossil Free Freight, vars mål är att bidra till Sveriges omställning till ett fossilfritt godstransportsystem.

Flyga paket och gods

I det aktuella drönarprojektet ska två transporttjänster utvecklas, en paketleveranstjänst tänkt för privatpersoner och en premiumtjänst för företag och offentliga aktörer. Tanken är att eldrivna autonoma drönare ska utgå från busstationer och flyga ut paket och gods.

Paketleveranser ska kunna ske på sträckor längre än 100 kilometer fågelvägen vilket gör att de allra flesta ska kunna få tillgång till tjänsterna. Transporttjänsterna ska först utvecklas för Västerbottens inland och förväntas både ge minskade utsläpp av växthusgaser och billigare transporter.

Först i världen

Två drönarföretag deltar i projektet. Bland de övriga deltagarna märks Region Västerbotten, som menar att detta är helt i linje med den regionala utvecklingsstrategin, och Statens Veterinärmedicinska anstalt som dels tar in djurprover från hela landet, dels har ett regeringsuppdrag för ökad svensk beredskap.

– Det här transportsystemet blir det första i sitt slag i världen. Projektets ambition är att transporttjänsterna ska kunna lanseras i Västerbotten under början av 2025 och sedan kunna stå som modell för transporter i hela Europas landsbygder, säger Pia Kristiansson på Region Västerbotten.

Det finns såklart utmaningar som måste lösas för att lösningen ska bli verklighet. Dels måste Transportstyrelsens flygtillståndsgivning digitaliseras för att de autonoma transporterna ska fungera. Det har man redan gjort bland annat i Danmark där ett flygtillstånd kan fås på ett par sekunder medan det i Sverige tar flera veckor. Transporter med drönare har också, liksom vanligt flyg, problem med isbildning och underkylt regn.

Krisberedskap och civilförsvar

Möjligheterna med autonoma drönartransporter kan dels omfatta paketleveranser, distribution av läkemedel och annat gods. Men det kan också gälla mer omfattande livsmedelsleveranser, vilket gör projektet särskilt intressant när det gäller krisberedskap och självhushållning.

– Det handlar om krisberedskap och civilförsvar, kort och gott. För att vid en kris kunna hantera utbrott av djursmittor och garantera inhemsk produktion av kött, mjölk, ägg och andra livsmedel är det viktigt med robusta system för snabba transporter även i glesbygden, säger Öjar Melefors, säkerhetsexpert vid Statens veterinärmedicinska anstalt, som med de andra beredskapsmyndigheterna jobbar med att förbättra beredskapen över hela landet inom den pågående satsningen på civilt försvar.

Fakta: Projektet presenteras i Regionens hus i Umeå, lokal Storuman, på måndag 27/2 klockan 10-17 (förutom lunch 12-13). Representanter från bland andra Region Västerbotten, Bussgods, Statens veterinärmedicinska anstalt och drönarföretagen finns på plats.

För mer information:
Pia Kristiansson, koordinator Region Västerbotten, regional utveckling, pia.kristiansson@regionvasterbotten.se, 070-600 73 02

Magnus Ersson, sälj- och marknadsansvarig Bussgods i Norr, Magnus.ersson@bussgods.se 070-605 03 88

Öjar Melefors, docent, säkerhetsspecialist, Sektionen för Civilt försvar och krisberedskapsanalys vid Statens veterinärmedicinska anstalt, Ojar.melefors@sva.se, 073-040 77 94

Presskontakt
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige