Pressmeddelande -
En bra start för ensamkommande barn och ungdomar
Västerbottens läns landsting utbildar för att skapa goda förutsättningar för barn och unga som flytt från krigsdrabbade länder. Utbildningen riktar sig till personal som möter barnen och ungdomarna på boenden och i skolan.
Hittills har fyra utbildningstillfällen genomförts med personal som möter ensamkommande barn och ungdomar i sitt arbete. Utbildningen tar upp allt från vad alla människor behöver för att kunna må psykiskt och fysiskt bra, till vilka beteenden man ska vara uppmärksam på som kan vara tecken på depression eller posttraumatisk stress. Dessutom får deltagarna veta hur människor påverkas av livskriser och traumatiska upplevelser och vad man kan göra för att stötta på bästa sätt.
– Att ryckas ur sitt sammanhang med vänner och familj kan göra att man sörjer över det man har förlorat eller har skuldkänslor för dem som fortfarande är kvar. Därför är det viktigt att personalen finns där som stöd, säger Lena Sjöquist Andersson, hälsoutvecklare på folkhälsoenheten.
Varje utbildningstillfälle har ett specifikt tema för att personalen ska kunna gå utbildningen flera gånger och sprida sin nyvunna kunskap till resten av personalstyrkan.
För en hälsofrämjande framtid
Utbildningen har flera syften – förutom kompetensutveckling är den en mötesplats där deltagare kan dela med sig av sina goda exempel. Folkhälsoenheten, som anordnar utbildningen, ser även det värdefulla i att höra vilka behov personalen har för att kunna anpassa utbildningen.
– I slutändan handlar det om att dessa barn och ungdomar ska få en så bra och hälsofrämjande början i Sverige som möjligt. Genom att tillgodose deras behov och skapa en känsla av sammanhang kan de få ett självförtroende inför framtida utmaningar som vidare studier och arbete, säger Cecilia Edström, hälsoutvecklare på folkhälsoenheten.
Bakgrund
Landstinget har sedan tre år tillbaka i uppdrag att arbeta hälsofrämjande för nyanlända och ensamkommande barn och ungdomar. Utbildningen, som är en del i uppdraget, är ett samarbete mellan folkhälsoenheten, folktandvården och ungdomshälsan. Landstinget har även en kontinuerlig kontakt med kommunerna. Hittills har fyra utbildningstillfällen anordnats.
Mer information
Cecilia Edström, hälsoutvecklare på folkhälsoenheten, Västerbottens läns landsting.
070-270 04 52
Lena Sjöquist Andersson, hälsoutvecklare på folkhälsoenheten, Västerbottens läns landsting.
070-399 74 81
Vänliga hälsningar
Camilla Wallén
camilla.wallen@vll.se
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum