Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Ett år med rökfria utomhusmiljöer i Västerbotten

Den 31 maj 2019 infördes rökfria utomhusmiljöer i Region Västerbotten. Framförallt handlar beslutet om att erbjuda en välkomnande miljö för alla men också om att uppmärksamma tobakens negativa konsekvenser både när det handlar om hälsa och miljö.

Ywonne Wiklund, hälsoutvecklare med länsansvar för tobaksprevention och projektledare för rökfria utomhusmiljöer, ser detta som en långsiktig satsning och menar att tobakslagen som infördes i Sverige 1 juli 2019 stärker regionens beslut.

– Vi ser en liten beteendeförändring och ett större hänsynstagande, även om det inte efterlevs fullt ut. Jag tror att vi kommer behöva påminna om vad som gäller en längre tid framöver, säger Ywonne Wiklund.

Inte ett förbud, utan en möjlighet

De rökfria utomhusmiljöerna är en möjlighet för regionen att erbjuda en välkomnande miljö för alla snarare än ett förbud för några. En inriktning som också stöds av nya tobakslagen som säger att alla entréer till offentliga miljöer ska var rökfria. Det långsiktiga målet är att öka medvetenheten kring tobakens hälsokonsekvenser men även de negativa effekter tobaksanvändningen har på miljön.

– Sen hoppas vi såklart att fler väljer att sluta med tobak, det finns bra hjälp att få inom regionen, säger Ywonne Wiklund.

Tobaksfria dagen

Region Västerbotten införde rökfria utomhusmiljöer förra året på den internationella Tobaksfria dagen, 31 maj, som världshälsoorganisationen WHO står bakom. Dagen uppmärksammar tobakens konsekvenser för hälsa och miljö i hela världen. I år har handlar temat om att skydda barn och unga från tobaksindustrin och dess produkter.

Faktaruta
Att kasta fimpar på backen är globalt en av de mest accepterade formerna av nedskräpning, men visste du att:
  • Varje dag slängs 2,7 miljoner fimpar på gatorna i Sverige, det är cirka 1 miljard per år och nedskräpningen från fimpar kostar Sveriges skattebetalare cirka 225 kronor per person och år, oavsett om du själv röker eller inte.
  • Tobaksavfall innehåller 7 000 giftiga kemikalier så som nikotin, arsenik och kadmium som bland annat sprids i vårt vatten när det inte slängs på rätt ställe.
  • Globalt är filter från cigarettfimpar det vanligaste plastskräpet. Plasten från fimpar som slängs på backen varje år beräknas väga 688 miljoner kilogram.
Källa: Malmberg, Niclas. Tobaksindustrins miljöpåverkan - en genomgång av forskningsläget 2018. Isbn:978-91-519-0249-4

Mer information

Ywonne Wiklund
Hälsoutvecklare
Region Västerbotten
090-785 73 91, 070-648 73 15.

Presskontakt

Linn Johansson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
072-214 43 47
linn.f.johansson@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige