Pressmeddelande -
Ett hus för unga hjältar
Under fredagen togs det första spadtaget för familjehuset Hjältarnas hus i Umeå. På plats var politiker, tjänstemän, privatpersoner, företag och organisationer som på olika sätt bidrar till förverkligandet av Hjältarnas hus. Men i centrum och hedersgäster var barnen som grävde de första symboliska spadtagen.
– Hjältarnas hus blir ett retreat för barnen och deras anhöriga. Det känns mycket bra att vi kan erbjuda den här möjligheten tillsammans med Barncancerfonden Norra och föreningen Hjältarnas hus, sa landstingsdirektör Anders Sylvan. Här ska svårt sjuka barn från hela den norra sjukvårdsregionen bo och huset är en viktig symbol för regionen och vårt goda samarbete.
Byggprojektledare Lotta Wiksten från landstingets fastighetsavdelning lyfte de värdeord som man enats om och som verkligen genomsyrat hela projektet från början och fortsätter att göra det: Friskt, hjärta och engagemang!
Enormt engagemang
Björn Jonsson, ordförande för föreningen Hjältarnas hus talade även han om det enorma engagemang som han hela tiden möter när det gäller Hjältarnas hus.
– Det här är en milstolpe och huset kommer att bli helt fantastiskt. Det är barnen och deras behov som ska forma verksamheten, sa Björn Jonsson.
Barncancerfondens ordförande Claes-Göran Österlund var stolt över att närvara vid det första spadtaget för detta efterlängtade anhörigboende i den norra sjukvårdsregionen. Liknande boenden finns nämligen redan i landets övriga fem sjukvårdsregioner.
– När man som familj drabbas av sjukdom behöver man ett extra hem för att få vila ut tillsammans med sin nära och kära, sa Claes-Göran Österlund.
Jämlik vård
Per-Erik Sandström, barnonkolog och verksamhetschef för Barn- och ungdomskliniken i Västerbotten, har väntat länge på den här dagen. Att landstinget har fattat beslutet att bygga huset och sedan hyra ut det till föreningen Hjältarnas hus tycker han är fantastiskt.
– Vi bor i ett län med långa avstånd och upptagningsområdet med de fyra norrlandslänen är stort. De familjer som har den tunga erfarenheten av att drabbas av ett barns sjukdom vittnar ofta om att de aldrig hade fixat den kaotiska tiden om det inte hade varit för familjehuset där de kunde samlas som familj, sa Per-Erik Sandström.
– I och med Hjältarnas hus blir vården i Sverige mer jämlik. Det är viktigt att vi också ska kunna erbjuda samma helhetsvård som de övriga universitetssjukhusen, sa Per-Erik Sandström.
Fakta om Hjältarnas hus
Till Norrlands universitetssjukhus i Umeå remitteras svårt sjuka barn och deras familjer från de fyra nordligaste länen. En del kan ha upp till 70 mil till Umeå, vilket innebär att familjer måste splittras om ett barn blir långvarigt sjuk.
I och med Hjältarnas hus kan barnen bo tillsammans med sin familj under påfrestande behandlingsperioder, oavsett om sjukhusvistelsen sträcker sig över ett par dagar, veckor eller månader.
Hjältarnas hus blir ett familjehus anpassat till barnen och familjen. Ett tillfälligt hem nära sjukhuset där man kan ha en så fungerande vardag som möjligt.
Västerbottens läns landsting bygger huset och hyr ut det till föreningen Hjältarnas hus som ska driva verksamheten. Huset består dels av den gamla Grindvaktarstugan som ska helrenoveras, dels av en anslutande nybyggnation. Totalt blir det 15 rum i Hjältarnas hus som beräknas stå klart i februari 2017.
Läs mer på hjaltarnashus.se
Foto: Lotta Olovsson
Mer information
Anders Sylvan, landstingsdirektör, Västerbottens läns landsting, 072-707 72 50.
Björn Jonsson, ordförande för Hjältarnas hus, 070-647 45 95.
Christer Nederstedt, projektledare för Hjältarnas hus, 070-597 82 86.
Vänliga hälsningar
Thomas Jonsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum