Pressmeddelande -
Ett ställningstagande som kan rädda liv
Ta ställning för donation – och du kan rädda liv. Måndag den 5 oktober startar Donationsveckan, som ska få fler att aktivt ta ställning till donation.
Att donera organ eller vävnad kan bli den finaste gåva du någonsin ger till någon. I Sverige är antalet donatorer färre än de som behöver och väntar på en transplantation. Det finns just nu över 700 personer som väntar på ett eller flera organ.
– Behovet av organ och vävnad för transplantation är större än någonsin tidigare. För den som ännu inte har tagit ställning är Donationsveckan ett bra tillfälle, säger Cecilia Reinikainen Diamant, regionalt donationsansvarig sjuksköterska.
En viktig fråga
Den 5 till 11 oktober äger Donationsveckan rum. Det är ett årligt återkommande evenemang, som görs på uppdrag av Socialstyrelsen.
– Det här är en viktig fråga för Västerbottens läns landsting. Donationsveckan är en möjlighet att föra upp donationsfrågan på agendan i samhället. Att ge svar på de frågor som finns från både allmänhet och sjukvårdspersonal är betydelsefullt för att få fler att aktivt ta ställning, säger Anders Sylvan, landstingsdirektör.
Uppmärksammas i länet
I Västerbotten uppmärksammas veckan med lokala aktiviteter i Skellefteå, Lycksele och Umeå. Donationsansvariga kommer tillsammans med Medicinkliniken, IVF-kliniken och Blodcentralen att ordna informationsbord där de bland annat delar ut donationskort. Aktiviteterna sker i samarbete med Njurföreningen Västerbotten.
Förutom organ och vävnad kommer även blodgivning och donation av könsceller, det vill säga ägg och spermier, att hamna i fokus. Liksom tidigare år sker Donationsveckan i anslutning till den europeiska donationsdagen, som i år äger rum den 10 oktober.
Aktiviteter i Västerbotten Umeå: Måndag den 5 oktober kl. 17–20 Information på IKSU sport. Tisdag den 6 oktober kl. 10–14 Information i Lindellhallen på Umeå universitet. Onsdag den 7 oktober kl. 10–14 Information i centralhallen på Norrlands universitetssjukhus. Fredag den 9 oktober kl. 12–13 Lunchföreläsning om donation i hörsalen Betula på Norrlands universitetssjukhus. Allmänhet och personal är välkomna. Lycksele: Måndag den 5 oktober kl. 9–14 Information i centralhallen på Lycksele lasarett Tisdag den 6 oktober kl. 10–15 Information på Ica Supermarket och Coop. Skellefteå: Tisdag den 6 oktober kl. 16.30–19.00 Information och tipsrunda på Friskis&Svettis |
Olika sorters donation Organ- och vävnad Genom transplantation kan sjuka organ och vävnader ersättas av friska från en annan människa. Det går att transplantera organ som njure, lever, hjärta, lunga och bukspottkörtel. Det går även att transplantera vävnader som hud, hornhinna, hjärtklaff och benvävnad. En förutsättning för transplantation är att det finns människor som vill donera sina organ och vävnader efter sin död. Läs mer: livsviktigt.se Blod Blod är en färskvara som hela tiden behöver fyllas på. I Västerbotten finns blodcentraler i Umeå, Skellefteå och Lycksele, samt blodbussar. Läs mer: geblod.nu Könsceller IVF-kliniken Umeå, som samarbetar med kvinnokliniken vid Norrlands universitetssjukhus, tar emot donationer av ägg och spermier. Mottagare är par som är ofrivilligt barnlösa. Läs mer: ivfkliniken.se |
Donation i siffror 166 svenskar blev i fjol organdonatorer efter sin död. 814 organtransplantationer genomfördes. Totalt väntade 739 personer på ett eller flera organ den 1 april 2015. Varje år dör många i väntelistan. Den 19 januari 2015 fanns 1 551 348 personer registrerade i registret. Källa: livsviktigt.se |
Så här kan du ta ställning • Anmäl dig till donationsregistret via socialstyrelsen.se/donationsregistret. • Fyll i ett donationskort och bär det med dig. • Informera dina närstående om ditt beslut. Alla tre sätt är lika giltiga. Det är det senaste ställningstagandet som gäller. Om du har frågor om donation kan du mejla donation@vll.se. Det finns även mycket att läsa på 1177.se/organdonation. |
Mer information
Cecilia Reinikainen Diamant, regionalt donationsansvarig sjuksköterska
cecilia.diamant@vll.se, 090-785 80 31, 072-541 22 29
Vänliga hälsningar
Lotta Olovsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
070-675 70 89