Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Färre bekräftade fall av covid-19 under föregående vecka

Förra veckan testades 807 personer positivt för covid-19 i Västerbotten.

– Det är första veckan på länge som kurvan inte ökar. Det är fortfarande för många positiva fall men det är också ett tecken på att det går att vända utvecklingen om vi fortsätter följa råden, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Under vecka 49 analyserades 9724 prover och 8,7% av dessa var positiva.

– I länet provtas flest personer per capita i hela landet. Det nationella rådet är att provta minst 5% av befolkningen för covid-19 och när vi tog 13 652 prover under vecka 46 nådde vi 5%, under förra veckan provtogs 3,5% av befolkningen, berättar Stephan Stenmark.

Tillgång till provtagning och att snabbt kunna inleda smittspårning för personer som bekräftas med covid-19 är en mycket viktig del i att bromsa smittspridningen.

De positiva fallen är spridda över regionen. I Skellefteåområdet minskar antalet fall, lika så i södra Lappland medan en fortsatt ökning av positiva fall i Umeåområdet.

Samtliga åldersgrupper minskar något och positiva fall i åldersgrupperna 19–39 år och 40-59 år är nu lika stora. Cirka 10% av de som testas positivt tillhör riskgrupp.

– Minskningen visar att vi har förmåga att vända utvecklingen, till exempel är nedgången av antalet fall i Skellefteå ett tecken på det. Samtidigt är vi i ett fortsatt allvarligt läge med hög smittspridning och ett observandum på stigande antal fall i Umeå, berättar Stephan Stenmark.

Viktigt med provtagning
– Det är fortsatt viktigt att alla som har symtom provtar sig. Vi har kapacitet att provta alla med symtom och de som uppmanas till provtagning via smittspårning, säger Stephan Stenmark.

Personer med milda symtom som har möjlighet att ta prov på sig själv kan utan att boka tid hämta och lämna kit för under vardagar i länets alla kommuner. De proverna skickas varje vardagskväll till Stockholm för analys.

De som inte har milda symtom eller som saknar svenskt personnummer ska kontakta sjukvården för bedömning och provtagning. Prover tas också på sjukhusen, hälsocentraler, primärvårdsjourer och hälsocentraler med jourverksamhet. De prover som tas inom vården analyseras på laboratoriet vid Norrlands universitetssjukhus.

I regionens erbjudande om antikroppstester för allmänheten, där en extern aktör utför provtagningen, ska invånaren som lämnar prov själv registrera provet med en smartphone vid provtagningstillfället. De som uppfyller indikation för ett antikroppstest, men saknar en smartphone eller inte har svenskt personnummer, ska kontakta sin hälsocentral för att lämna prov.

Aktuellt läge – följ statistik om det aktuella smittläget för covid-19 i Västerbotten

Mer information
Stephan Stenmark
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Presskontakt 
Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben 
Region Västerbotten 
073- 049 46 53 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige