Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Färre fall av covid-19 i Västerbottens län

Under föregående vecka minskade antalet positiva fall av covid-19 till 136. För att hålla nere smittspridningen är det viktigt att fler prioriterar att bli fullvaccinerade.

Bland de positiva fallen var 102 i Umeåområdet, 30 i Skellefteåområdet, två i södra Lappland och två personer som är folkbokförda utanför länet.

– Se till att stanna hemma och provta dig när du är sjuk, även om symtomen är milda och oavsett om du är vaccinerad eller inte, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Smittan sprids fortsatt i sociala sammanhang, på fritidsaktiviteter, i skolor, på arbetsplatser och inom familjen. Flest fall finns fortsatt i åldersgruppen 10–19 år.

Vaccination är vägen framåt

Vaccination är en viktig del av att hålla nere smittspridningen, och det är fortfarande fler som behöver vaccinera sig.

– Vaccinationstäckningen behöver öka, framför allt bland personer under 40 år. Kom ihåg att du som inte är fullvaccinerad fortfarande bör hålla avstånd till andra samt undvika nära kontakter med personer som riskerar att bli allvarligt sjuka. Vaccination är vägen ut ur pandemin, så se till att bli fullvaccinerade, säger Stephan Stenmark.

Det finns gott om lediga tider runtom i länet samt alternativ med drop in. Barn i åldrarna 12 till 15 år vaccineras i första hand på skolorna.

Under föregående vecka meddelade Folkhälsomyndigheten att Pfizer/BioNTechs vaccin Comirnaty rekommenderas som en andra dos till de som är födda 1991 eller senare och som fått en första dos av Modernas vaccin Spikevax.

För personer som är födda 1941 eller tidigare är det dags att boka tid för en tredje dos. Det gäller även de som har hemtjänst. De som är födda 1941 eller tidigare kan boka sin tid genom att logga in på 1177.se eller genom att ringa till en hälsocentral. De som har hemtjänst och som är födda senare än 1941 behöver ringa till en hälsocentral för att boka sin tid. Det går inte att boka tid genom att ringa till 1177 Vårdguiden.

Byte till Folkhälsomyndighetens statistik

Från och med den 21 oktober använder Region Västerbotten Folkhälsomyndighetens statistik över registrerade vaccinationer mot covid-19 vid kommunikation om hur stor andel av befolkningen som är vaccinerad.

– Hittills har vi använt Region Västerbottens interna statistik när vi har kommunicerat hur stor andel av befolkningen som är vaccinerad. Tidigare under vaccinationsprocessen var det stora eftersläpningar i den nationella statistiken, men nu är skillnaderna mindre och vi övergår därför till att kommunicera Folkhälsomyndighetens statistik, säger Stephan Stenmark.

Den dagliga statistikuppdateringen är fortsatt antal givna doser i Västerbottens län.

Följ Region Västerbottens statistik på:
https://regionvasterbotten.se/vaccinationsstatistik

Mer information
Stephan Stenmark
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Presskontakt
Petra Olgarsson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-091 48 87

Ämnen

Taggar

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Presskontakt

Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Ulrika Johansson

Ulrika Johansson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 070-582 70 62
Per Strömbro

Per Strömbro

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, Skellefteå 072-5540595
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 070-6857233
Micaela Löwenhöök

Micaela Löwenhöök

Presskontakt Regionala utvecklingsfrågor, opinionsbildning +46 (0)70- 316 37 01
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95
Malin Åberg

Malin Åberg

Presskontakt Kommunikationsdirektör 070-240 91 55
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Cecilia Lindell

Cecilia Lindell

Presskontakt Strateg Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-254 57 37

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige