Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Fast anställd istället för stafettläkare

Läkaren Karin Rundblad arbetade sporadiskt i många år som stafettläkare men ville kunna påverka sin arbetsplats och medverka i utvecklingen av vården. Hon valde därför att bli fast anställd av Västerbottens läns landsting.

– Jag ville vara med i ett lag och ändå ha en frihet i min anställning. Det har jag nu.

I snart fyra år har Karin Rundblad varit fast anställd som läkare vid Erikslids hälsocentral. Hon arbetade först som stafettläkare, men kände att det var en plats hon ville stanna kvar på.

– Det var och är en fantastisk personal här och en vi-anda som det kändes viktigt att bygga vidare på. Jag ville vara mer delaktig och utveckla en verksamhet, säger Karin Rundblad som även är medicinskt ledningsansvarig på hälsocentralen.

Det har varit innehållsrika år där Erikslids-modellen tagits fram. Personalen har arbetat hårt med att ta fram en bra arbetsmodell utifrån de resurser som redan fanns på hälsocentralen.

Byggt från grunden

Målet har varit att ha en bra arbetsmiljö med tydliga ansvarsområden och samtidigt en bra patientsäkerhet. Hälsocentralens tre läkare har så kallat teambaserat diagnosansvar tillsammans med övrig personal.

– Landstinget är en stor organisation, men du kan få gehör och möjligheter att utveckla din arbetsplats. Alla på Erikslids hälsocentral har varit engagerade i detta. Vi har verkligen satt oss ner och byggt om vårt arbetssätt från grunden, säger Karin Rundblad.

Teamen har ansvar för läkarnas tider och vid ronder planeras insatserna tillsammans med de olika yrkesgrupperna. Ett arbetssätt som bland annat har uppmärksammats av andra hälsocentraler i länet.

– Vårt nya sätt har uppmärksammats och vi har märkt att AT-läkare söker sig till oss. Nu behöver vi bara fylla på med fler fast anställda läkare och fortsätta utveckla vårt arbetssätt. Vi ökar också på övrig personal då fler väljer att lista sig på hälsocentralen. Det gör mycket om en hälsocentral får ett gott rykte, säger Karin Rundblad.

Stafettläkare i 20 år

Karin vet hur det är att arbeta som stafettläkare. Under de 20 år hon arbetade i Gällivare jobbade hon också som stafettläkare i Nordnorge.

– Det är en annan sak att vara stafettläkare. Du är inte lika delaktig och kanske inte ens hinner få en patients provsvar innan du åker till en annan arbetsplats. Patienten får även en annan trygghet när de träffar samma läkare, säger Karin Rundblad. 

Just nu pågår det nationella projektet ”Oberoende av inhyrd personal” där alla landsting och regioner samarbetar för att bli oberoende senast den 1 januari 2019. Karin Rundblad hoppas att fler läkare ser fördelarna med att vara fast anställd.

– Många som väljer att arbeta som stafettläkare väljer det på grund av den frihet de säger att de får. Men det tycker jag att jag får även i min anställning. Bara du tar ansvar.

För mer information 
Karin Rundblad: växeln Eriklslid, 090-785 91 10, karin.rundblad@vll.se
Gunnela Örnberg, verksamhetschef Erikslid, 070-249 26 85

Vänliga hälsningar

Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner


Landstingets mediabank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Relaterat innehåll

Alla måste hjälpas åt att minska beroendet av inhyrd personal

Trots att kostnaderna för inhyrd personal ökar i Västerbotten och i landet i stort finns det tecken som tyder på att beroendet är på väg att minska. Nationellt hyrs färre läkare in till psykiatrin och fyra landsting och regioner minskar det totala beroendet av inhyrd personal. I Västerbottens läns landsting har trenden i primärvården vänt under hösten.

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige