Gå direkt till innehåll
Samarbetet mellan Ingela Olofsson och Magnus Lindberg vid filialmottagningen i Dikanäs är centralt.
Samarbetet mellan Ingela Olofsson och Magnus Lindberg vid filialmottagningen i Dikanäs är centralt.

Pressmeddelande -

​Filialmottagning på samiska

För de cirka 370 fast boende i det glesbefolkade området är distriktssköterskemottagningen i Dikanäs en naturlig och nödvändig samlingspunkt för hälso- och sjukvård. Sedan en tid finns även en egen läkare på plats som talar samiska.

När distriktssköterskan Ingela Olofsson låser upp dörren, står folk nästan på kö. Mottagningen är öppen tre dagar i veckan och patienterna kommer från omgivningarna kring byn Stalon i söder och norska gränsen i väster.

– Det är bra att mottagningen i Dikanäs finns, det skapar en trygghet för alla som bor här uppe, berättar Ingela Olofsson, som arbetar halvtid i Saxnäs, den andra filialmottagningen som tillhör Vilhelmina sjukstuga.

Fördel kunna språket

Distriktsläkaren Magnus Lindberg har sin tjänst i Vilhelmina, men kommer en dag i månaden till mottagningen i Dikanäs och en dag till Saxnäs.

Med sin samiska bakgrund, hans mormors mor var same, har han som vuxen lärt sig ett nytt språk. Det har varit en resa tillbaka till sina rötter, samtidigt som kunskapen i det samiska språket är en stor fördel i kontakten med ortsborna.

– Att någon brytt sig om att lära sig samiska är som en dörröppnare och betyder mycket för patienter med samisk bakgrund, säger han.

Bra samarbete

En förutsättning för arbetet på distriktssköterskemottagningen är samarbetet mellan distriktsläkare och distriktssköterska. För de flesta patienter handlar det om undersökning, provtagning och rådgivning, men de som kommer under veckorna mellan läkarbesöken och har behov av att få träffa en doktor, bokas in.

– Det är en utmaning att boka in olika patienter till läkaren, ta prover innan besöket och kanske beställa material om det ska göras ett mindre ingrepp, förklarar Ingela Olofsson. Då är det skönt att ringa till en och samma person som har kunskap om både rutiner och patienter.

– Det är en personlig stämning här, för de flesta är jag bara Magnus, säger Magnus Lindberg. Och en del äldre tycker till och med att det är lite känslosamt att doktorn kan prata samiska.

Mer information: 
Magnus Lindberg, distriktsläkare, 0940-155 01

Mai-Greth Abramsson, verksamhetschef Vilhelmina sjukstuga, 0940-155 31

Vänlig hälsning
Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige