Pressmeddelande -
Fjällen är redo för påsk
Under påskveckan ökar antalet besökare på skidorterna i Västerbotten, vilket också innebär att antalet skador ökar. Tärnaby sjukstuga förstärker verksamheten med bland annat en röntgensjuksköterska och akutsjukvården går in med extra resurser i området.
Under påskveckan har skidorterna i länet en kraftig ökning av besökare. Antalet skador från fall med exempelvis skidor och snowboard ökar ofta under den här perioden. De vanligaste skadorna som folk söker vård för är olika typer av benbrott.
– De flesta skidolyckor sker då man gör sådant man egentligen inte klarar av, åker off-pist och inte är uppmärksam i backen. Vi har även patienter som skadat sig när de kört omkull med skotern, ofta på grund av att de inte kört på leden eller kört för fort, berättar Katarina Mosesson, avdelningschef på Tärnaby sjukstuga.
Extra resurser i fjällen
Högst är trycket i Tärnaby Hemavan där omkring 20 000–30 000 besökare cirkulerar under påskdagarna. En rejäl ökning jämfört med den ursprungliga befolkningsmängden på ungefär 1 500 invånare. Akutsjukvården sätter in extra resurser i området i tre dygn för att möta upp det ökade behovet i fjällvärlden.
– Med förstärkning finns bättre förutsättningar för att klara av den ökade skadefrekvensen under påskdagarna, säger Anna Cahier, verksamhetschef, akutsjukvården Västerbotten.
Helkroppsröntgen på plats
Tärnaby sjukstuga är ett ”litet sjukhus” i södra Lappland med läkarmottagning, ambulansverksamhet och akutvårdsavdelning med vårdplatser som är bemannad dygnet runt. På plats finns bland annat sjuksköterskor, distriktssköterskor, barnmorska, läkare och ambulanspersonal.
För att möta upp det ökade trycket under påskdagarna har läkarna på sjukstugan jour dygnet runt och den ordinarie arbetsgruppen förstärks med en extra sjuksköterska. Det som är nytt för i år är att det även kommer att finnas en röntgensjuksköterska från Lycksele på plats under påskdagarna.
– Vi som finns på plats kan endast röntga mindre benbrott. Tack vare denna extrabemanning kommer vi att kunna hantera fler patienter på plats utan att transportera dem till Lycksele för att genomgå röntgen, säger Katarina Mosesson.
Samarbete med lokala aktörer
Landstinget har ett bra samarbete med kommunerna och Skidpatrullen i backarna. Skidpatrullen har gått en akututbildning och är liftsystemets räddnings- och säkerhetstjänst. Deras uppgift är bland annat att ta hand om skadade skidåkare i backen och rapportera till Tärnaby sjukstuga.
– Skid- och snowboardåkare har i allmänhet blivit duktigare på att ha på sig hjälm och ryggskydd, det är jättebra! Men jag skulle gärna se att fler använde handledsskydd eftersom det är ett av de vanligaste benbrotten, speciellt för de som åker snowboard, avslutar Katarina Mosesson.
Fakta
Västerbotten är det län efter Jämtland där flest personer, i förhållande till befolkningen, läggs in på sjukhus efter fall med exempelvis skidor eller snowboard. Jämfört med rikssnittet på 18 patienter visar ny regional statistik från Socialstyrelsen att siffran i Västerbotten var 35 patienter per 100 000 invånare 2015.
Mer information
Katarina Mosesson, avdelningschef, Tärnaby sjukstuga.
0954-147 49
Anna Cahier, verksamhetschef, akutsjukvården Västerbotten.
072-517 29 07
Med vänliga hälsningar
Linn Johansson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
090-785 72 32
Ämnen
Regioner
Landstingets bildbank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum