Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fler får vaccin mot covid-19 i Västerbotten

Vaccinering pågår nu i de flesta av länets kommuner och vid veckans slut har 3 200 personer fått sin första dos av vaccinet mot covid-19. Under de närmsta veckorna kommer fler grupper att vaccineras.

3 200 personer i Västerbotten har vid veckans slut fått en första dos vaccin mot covid-19. Vaccineringen pågår just nu på vård- och omsorgsboenden i Umeå, Skellefteå, Robertsfors, Dorotea, Lycksele, Malå, Vindeln, Vännäs, Vilhelmina, Norsjö och Tärnaby.

– Under nästa vecka vaccinerar vi i hela länet, tack vare ett bra samarbete med länets kommuner och hälsocentraler. Planen är att under vecka 4 och 5 vara klara med första dosen på alla särskilda boenden och kommit långt vad gäller dos två, berättar Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

Under denna första fas av vaccinering ingår också personer med hemtjänst, de som bor med någon som har hemtjänst eller jobbar inom hemtjänsten.

Ytterligare grupp i första fasen

– I takt med att vi får mer vaccin planerar vi att under de två närmsta veckorna vaccinera vårdpersonal i prioriterade verksamheter på länets sjukhus, samtidigt som vaccineringen av personal och omsorgstagare i kommunerna fortsätter, informerar Ronny Lestander.

Nästa steg är att personer över 70 år, vuxna som får stöd enligt LSS och personal inom vård och omsorg erbjuds vaccination.

– Ditt val gör skillnad. Vaccinering är vägen framåt och just din vaccination kan rädda någons liv, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Förutom att vaccinera de som är högst prioriterade förbereder Region Västerbotten vaccinering i fas 2, 3 och 4.

Smittläget och provtagning

Sammanlagt har 9 465 personer testats positivt för covid-19 sedan pandemin startade. 95 har avlidit inom en månad efter sin diagnos och 31 personer vårdas nu på länets sjukhus.

Vårdläget i länet är ansträngt med ett högt tryck på vårdplatserna.

– Tack vare ett gott samarbete mellan sjukhusen, primärvården och mellan olika enheter har vi klarat denna period på ett bra sätt. Medarbetare och chefer gör ett fantastiskt arbete varje dag och tillsammans löser vi de utmaningar vi ställs inför, berättar Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

I Västerbottens tas näst flest prover för aktiv covid-19 i landet. Jämförelsen är baserad på invånarantal och andelen positiva svar har under de senaste två månaderna legat stabilt på mellan 8,3 procent och 10, 7 procent. Under förra veckan testade 9,4 procent positivt.

– Det pågår även en intensiv antikroppstestning och fram till igår hade 7 286 antikroppstester analyserats och 16 procent av dessa är positiva, berättar Stephan Stenmark.

–Avslutningsvis vill jag säga att till er som har en bokad tid, känner er sjuka, är i behov av vård eller omsorg att inte tveka utan kontakta oss eller kom på ditt besök. Vårt jobb inom Region Västerbotten är att erbjuda er västerbottningar det stöd ni behöver, säger Brita Winsa.

Mer information

Stephan Stenmark
Smittskyddsläkare
Region Västerbotten
090-785 14 00

Ronny Lestander
Vaccinsamordnare
Region Västerbotten
090-785 79 41

Brita Winsa
Hälso- och sjukvårdsdirektör
Region Västerbotten
090-785 72 52

Presskontakt

Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073- 049 46 53

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige