Pressmeddelande -
Fler stödpersoner söks i Västerbotten
Idag arbetar 65 personer inom stödpersonsverksamheten i Västerbottens läns landsting. Men fler behövs.
Mehrzad Taheri och Ewa Wahlström vill hjälpa sina medmänniskor och hoppas att fler ska vilja bli stödpersoner.
Om du behöver tvångsvårdas i psykiatrin eller isoleras enligt smittskyddslagen har du rätt att få en stödperson under tiden som tvångsvården eller isoleringen pågår och fyra veckor efteråt. Stödpersoner ska vara en medmänniska och ge dig möjlighet att träffa någon som inte arbetar inom vården.
–Vi träffar människor när de mår som sämst. Det vi gör påverkar dem mer än vi kanske tror. Även om vi tycker att vi bara träffar dem och tar en fika så kan dessa korta stunder ha en stor betydelse, säger stödpersonen Ewa Wahlström.
Stödpersonerna har olika bakgrund men alla har ett stort intresse av att hjälpa människor och får sina uppdrag genom patientnämnden. När en patient frågar efter en stödperson får patientnämnden veta detta samma dag och kan välja en person som de tror skulle passa eller kontakta den stödperson som tidigare besökt patienten. Varje månad får patientnämnden in omkring 50 uppdrag.
Om stödpersonen tackar ja bokar vårdpersonalen på avdelningen där patienten finns in ett möte.
– Första mötet är inte mer än kanske 20 minuter. Jag presenterar mig och berättar vad en stödperson är. Vill personen att jag ska komma på fler besök så gör jag det. Jag är noga med att säga att det inte finns något tvång, säger stödpersonen Mehrzad Tahri.
Regelbundna träffar och utbildningar
Patientnämnden har regelbundna träffar där landstingets stödpersoner bjuds in och varje år arrangeras en utbildningshelg.
– Jag tycker att vi får bra stöd. Det är lätt att få prata med någon handläggare på patientnämnden om det uppstår några frågor. Det är väldigt viktigt, säger Ewa Wahlström.
Att deras uppdrag är betydelsefullt förstår de. De har båda blivit bjuda på tidigare patienters bröllop och fått vara med i personers utveckling. Något de värderar högt.
– Ett av mina finaste minnen är av en kvinna som jag träffade på en låst avdelning och som kämpade hårt för att få må bra igen. Hon gifte sig och skaffade barn. Som stödperson får vi vara med på den resan om de vill. Det är inte många som får uppleva något sådant, säger Mehrzad Tahri.
Söker efter fler stödpersoner
De stödpersoner som är aktiva idag är främst i medelåldern och äldre. Patientnämnden hoppas att även fler yngre ska bli intresserade.
– Vissa patienter kan ha lättare att prata med någon som är närmare i deras ålder och kanske har samma intressen. Sedan söker vi fler som kan olika språk. Det kan vara svårt att vara en medmänniska när det ska vara en tolk med, säger Kristina Östman, kanslichef för patientnämnden i Västerbotten.
Arbetet med att hitta fler som vill bli stödpersoner är alltid igång i olika omfattning. Affischer har nyligen satts upp runt om i Umeå och Skellefteå. De tar även alltid möjligheten att prata om detta arbete i olika sammanhang.
– Verksamheten med stödpersoner är en viktig del av vårt arbete. Det är väldigt betydelsefullt för många patienter och vi vill alltid ha möjlighet att kunna erbjuda stödpersoner som passar varje enskild patient, säger Kristina Östman.
Mer information
Kristina Östman, kanslichef patientnämnden
Västerbottens läns landsting
090-785 10 84
__________________________________________________________________________________________
Madelene Holmgren
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting
Ämnen
Regioner
Landstingets mediabank
Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial från Västerbottens läns landsting i vår mediabank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum