Gå direkt till innehåll
Vuxenkuvös av modellen EpiShuttle lyfts ombord i ett av Svenskt Ambulansflygs flygplan. Foto: Pilatus Aircraft Ltd
Vuxenkuvös av modellen EpiShuttle lyfts ombord i ett av Svenskt Ambulansflygs flygplan. Foto: Pilatus Aircraft Ltd

Pressmeddelande -

Flygtransport av patient med blödarfeber övas

Nu på lördag under nationella beredskapsveckan genomför Norrlands universitetssjukhus tillsammans med Universitetssjukhuset i Linköping och Svenskt Ambulansflyg en transportövning. Syftet är att testa flygtransport av en högisoleringspatient.

Scenariot för övningen den 30 september är en patient som insjuknat i en form av blödarfeber som ska transporteras från infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus till Högisoleringsenheten vid infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. För första gången i Sverige, sker den typen av transport med civilt ambulansflyg.

Transportkuvös

Transporten genomförs av högisoleringsenhetens transportteam, som isolerar patienten i en särskild typ av transportkuvös. Patienten flygs till Linköping av ett av regionernas egna ambulansflygplan med Svenskt Ambulansflyg.

– Med denna övning vill vi testa en ny förmåga att över stora avstånd kunna transportera en patient med högsmittsam infektionssjukdom till en högisoleringsenhet, säger Johan Rasmuson som är överläkare på infektionskliniken på Norrlands universitetssjukhus.

”Avancerad och kräver mycket resurser”

Övningen syftar till att testa genomförandet av denna avancerade typ av transport och är en del av ett större projekt i samarbete med Folkhälsomyndigheten och finansierat av anslag 2:4 Krisberedskap. Före transportövningen har även rutiner för provtagning, transport och analys av prover testats i samarbete med Folkhälsomyndigheten.

– Vården av patient med högsmittsam infektionssjukdom som viral blödarfeber är avancerad och kräver mycket resurser. Den sker därför lämpligen vid en högisoleringsenhet som långsiktigt kan vårda patienten på ett säkert sätt. Samtidigt kan en patient med sådan sjukdom upptäckas vid ett annat sjukhus som kan ligga långt ifrån en högisoleringsenhet, säger Johan Rasmuson.

Skapar möjlighet för norra Sverige

Det är viktigt att kunna flytta patienter till högisoleringsvård under förhållanden som är säkra för såväl patienten som vård- och flygpersonalen och allmänheten.

Idag är transporten av en patient med högsmittsam infektionssjukdom begränsad till ambulanstransport på väg. Det har inneburit en geografisk begränsning av vilka transporter som har kunnat genomföras och där norra Sverige i praktiken haft svårt att kunna arrangera en sådan transport. Den här nya förmågan med ambulansflyg skapar möjligheten att kunna transportera en patient med högsmittsam infektion från en av de nordliga regionerna till en högisoleringsenhet i södra Sverige.

– Den här möjligheten är något vi har velat ha tillgång till i många år.

Det finns möjlighet att genomföra intervjuer under dagen och att få tillgång till bildmaterial från övningen.

Mer information
Johan Rasmuson
Överläkare infektionskliniken Norrlands universitetssjukhus
Region Västerbotten
johan.rasmuson@regionvasterbotten.se
070-335 12 25

Mariann Holmberg
Kommunikationschef
Svenskt Ambulansflyg
mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.se
073-800 86 16

Presskontakt
Daniel Marklund
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
daniel.marklund@regionvasterbotten.se
076- 100 34 07

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige