Gå direkt till innehåll
Följ med på tidigt ultraljud — ”Bästa svartvita bilderna jag har sett”

Pressmeddelande -

Följ med på tidigt ultraljud — ”Bästa svartvita bilderna jag har sett”

Nyligen började Region Västerbotten erbjuda ett tidigt ultraljud för alla gravida i länet. Karin Gagner och Anton Lundmark i Skellefteå är två blivande föräldrar som fick komma när barnet bara var tretton veckor gammalt.

Vi tycker det är helt fantastiskt. Det finns ju såklart en oro så det är en ofantlig lättnad, säger Karin Gagner om att få möjlighet att göra tidigt ultraljud.



Karin Gagner, ursprungligen från Härnösand och Anton Lundmark från Skellefteå väntar barn tillsammans. De är båda förstagångsföräldrar och när de fick nyheten var barnet bara cirka fyra veckor gammalt.

– Det var skräckblandad förtjusning, men vi blev superglada såklart, säger blivande mamman Karin Gagner.

Ultraljud redan i vecka 13–15

Möjligheten att göra tidigt ultraljud har erbjudits hos många andra regioner i Sverige. Men från den 28 november erbjuds alla gravida i Västerbotten ett tidigt ultraljud. Det innebär att blivande föräldrar får komma på ultraljudsundersökning redan i graviditetsvecka 13–15. Tidigare har gravida i regel behövt vänta till det så kallade rutinultraljudet som genomförs först i graviditetsvecka 19-20.

– Det är jobbigt när det upptäcks på rutinultraljudet att allt inte står rätt till, då har halva graviditeten passerat. Vi vill också upptäcka tvillingar så tidigt som möjligt, säger barnmorskan Maria Wikström.

”Hade vänt oss till privatklinik”

Tidigare har det främst varit gravida över 35 år som erbjudits tidigt ultraljud. Det har också varit möjligt att vända sig till privata kliniker.

– Det är ju förstås en oro så det känns jätteskönt att vi får möjlighet att göra det. Annars hade vi nog vänt oss till en privatklinik, säger Karin Gagner.

Alla vitala delar finns på plats

Några delar av ultraljudsundersökningen går inte att genomföra i vecka 13–15. Bland annat undersökning av lilla hjärnan och mer ingående hjärtgranskning. För de som vill veta om det är en pojke eller flicka går det heller inte att säkerställa barnets kön. Men alla vitala delar finns redan nu och på det stora hela går det få en bra uppfattning om barnets hälsotillstånd.

– Om det skulle vara någon större avvikelse så hittas det betydligt tidigare i graviditeten. Vilket också underlättar processen för föräldrar, säger Maria Wikström.

– Det kan ju dröja ett tag innan man själv kan känna att man faktiskt är gravid. Så det är ju skönt att veta innan magen kommer och allt sånt, säger Karin Gagner.

– Vi tycker det är helt fantastiskt. Att man får komma och se att det är någonting där, att det får bli en sanning, säger blivande pappan Anton Lundmark.

Video, foto och text: Daniel Marklund

Mer information
Maria Wikström
Barnmorska vid barnmorskemottagningen på Skellefteå lasarett
Region Västerbotten
maria.u.wikstrom@regionvasterbotten.se


Presskontakt

Daniel Marklund
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
daniel.marklund@regionvasterbotten.se

076-100 34 07

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige