Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Fönsterbyte i nära samarbete med vården

Nu inleds arbetet med att byta ut cirka 3 000 fönster på Norrlands universitetssjukhus. Fönsterbytet sker samtidigt som avancerad verksamhet pågår och kräver ett nära samarbete mellan vården och hantverkarna.

Veckan innan arbetet drog igång träffade företrädare för de avdelningar som påverkas av fönsterbytet de hantverkare som utför själva jobbet och fick övergripande information om fönsterbytet.

Förtroende och förståelse

Hantverkarna fick samtidigt höra om den miljö som verksamheterna arbetar i. Samtliga personer som arbetar i projektet har skrivit på sekretessavtal, allt för att värna om patienter och vårdpersonal.

En god kommunikation och samverkan är en förutsättning för att arbetet ska kunna genomföras, utan alltför stora störningar på verksamheten.

– Byggarbetet pågår parallellt med den komplexa vårdverksamheten och grundar sig på förtroende och förståelse, säger projektledare Lukas Bergner.

Stora renoveringsbehov

Fönsterbytet är en del i det omfattande renoveringsarbetet av byggnaderna 2, 4 och 10, som ligger strax söder om sjukhusets huvudentré. Alla tre byggnaderna är i stort behov av upprustning.

– Husen byggdes 1956 och 1970 och behöver bland annat ny ventilation, nytt tak och nya fönster, förklarar Lukas Bergner.

– Ny ventilation ger ett bättre inomhusklimat och en bättre arbetsmiljö och nya fönster ger en energibesparing, ett minskat underhållsbehov och ett större ljusinsläpp, säger han.

Fyra timmar per fönster

I den första etappen rör det sig om 300 fönster, där varje fönster väger cirka 100 kilo, som sätts på plats med hjälp av en hydraulisk fönsterlyft.

– Varje fönsterbyte tar cirka fyra timmar och genomförs av tre arbetslag med två personer vardera. Det betyder att alla fönster på den norra sidan, om allt går enligt planen, ska vara utbytta i juni, säger arbetsledare Lina Örnberg.

Arbetet med byggnad 2-4 beräknas vara klart i slutet av 2018, byggnad 10 något år senare.

– När allt är klart kommer det att vara funktionella, sunda och miljövänliga lokaler, säger Lukas Bergner.

För mer information kontakta:

Projektledare Lukas Bergner, 090-785 22 11

Projektledare/kommunikatör Karin Edenius, 0702-31 63 71

Vänliga hälsningar

Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige