Gå direkt till innehåll
Förändrad organisation för att möta dagens behov

Pressmeddelande -

Förändrad organisation för att möta dagens behov

Psykiatriska kliniken i Skellefteå byter telefonnummer och namn på vissa enheter. Förändringarna, som är en del av en omorganisation, genomförs med syfte att förbättra och förenkla för patienter.

Det var i dialogmöten mellan klinikledningen och olika personalgrupper som tankar på nya arbetssätt först väcktes. I huvudsak handlade önskemålen om färre och enklare kontaktvägar till kliniken, kortare väntetider och mer likvärdiga bedömningar av patienter.

Vi i ledningen tyckte att det fanns mycket i personalens synpunkter som vi ville ta fasta på. Vi bildade därför en arbetsgrupp som fick arbeta vidare med frågorna, säger Lena Pettersson, verksamhetschef, och berättar att landstingets värdegrund varit utgångspunkt i arbetet: Ständigt bättre patienten alltid först.

Arbetet startade för ett drygt år sedan och onsdagen den 4 november lanseras den nya organisationen.

Snabbare omhändertagande
En viktig förändring är en ny och förstärkt jour- och bedömningsenhet som blir första ingången för både jourpatienter och andra patienter som inte redan har en upparbetad kontakt med kliniken.

Efter att patienter fått en första bedömning, och vid behov också akut omhändertagande, kommer patienten sedan att slussas vidare till rätt vårdnivå direkt.

Förhoppningen är att den nya jour- och bedömningsverksamheten ska bidra till jämlikare vård och ett bättre och snabbare omhändertagande med kortare väntetider.

Enheter byter namn
Tre andra stora förändringar är att de fyra öppenvårdsmottagningarna Nord, Öst, Syd och Väst slås ihop till två enheter som ska heter Mottagning 1 och 2.

Dessutom ska Klockarbergets kris och behandlingscenter byta namn till Unga vuxna och flytta till nya lokaler i början av nästa år.

Den tredje förändringen är en ny enhet, mottagning 3, som ska fungera som en stöd- och resursenhet med fokus på medicinsk service, äldreteam och mentaliseringsbaserad terapi, MBT.

Nya arbetsuppgifter
Omorganisationen innebär inte någon förändring i antal anställda. Däremot kommer vissa medarbetare få nya arbetsuppgifter och ansvarområden.

– Inför förändringen har personalen fått önska arbetsplats och vi har i möjligaste mån försökt att tillgodose allas önskemål. Men vi har också behövt ta ställning till sammansättningen i grupperna för att i övrigt matcha verksamhetens behov, säger Lena Petterson.

Utbildningsinsatser
En viktig del i omorganisationen är riktade utbildningsinsatser till medarbetare som får nya arbetsuppgifter. Det gäller bland annat personalen på som ska arbeta på enheten Unga vuxna. Detta då enheten får nytt utökat ansvar för yngre personer med missbruksproblematik.

Fakta:

  • Från och med onsdag den 4 november har psykiatriska kliniken ett nytt och gemensamt telefonnummer till alla enheter. Numret är 0910–77 19 00 och det är öppet vardagar 8.00–17.00.
  • Akuta ärenden hänvisas till 0910–77 19 19, alla dagar mellan 8.00–21.00.
  • Patienter kan också kontakta kliniken genom att logga in på 1177.se. Där kan man bland annat av- och omboka tider, förnya recept och förlänga intyg.
  • Ring 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning och hjälp att hitta rätt i vården. Öppet dygnet runt.
  • Patienter med lättare psykiska besvär som sömnsvårigheter, ångest, lättare depressioner och sorgereaktioner ska precis som vanligt vända sig till sin hälsocentral i första hand. Från hälsocentralen kan läkaren, om det behövs, förmedla kontakt vidare till psykiatriska kliniken.

Mer information
Lena Pettersson, verksamhetschef psykiatriska kliniken i Skellefteå och södra Lappland
0910-71 62 88, lena.pettersson@vll.se

Vänliga hälsningar
Josefin Nilsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner


Landstingets bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du fler bilder från Västerbottens läns landsting i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Läs mer på: www.vll.se/pressrum

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige