Gå direkt till innehåll
Dag Welin, Bitte Kaddik Bergström och Gustav Andersson - de tre läkarna i pilotprojektet.
Dag Welin, Bitte Kaddik Bergström och Gustav Andersson - de tre läkarna i pilotprojektet.

Pressmeddelande -

Först i Sverige: Nytt arbetssätt inom handkirurgi ger vinster för både patient och personal

Läkare på hand- och plastikkirurgiska kliniken på Norrlands universitetssjukhus är först i landet med ett nytt innovativt arbetssätt som sparar tid för patienterna, bidrar till en effektivare vård och bättre använda resurser. Metoden förekommer på kliniker utomlands men har nu kommit till Sverige och Umeå.

Under pandemin uppstod idén till ett nytt arbetssätt på hand- och plastikkirurgiska kliniken.

Det var under en lång period regionens anestesipersonal, både läkare och sköterskor, var tungt belastad med intensivvårdspatienter och vården präglades av prioriteringar som tanken föddes.

Behovet av en smidigare lösning för bedövning inför operation blev tydligt, vilket ledde till att läkare på hand- och plastikkirurgiska kliniken nu själva hanterar vissa plexusblockader, arm- och handbedövningar, utan att vara beroende av anestesipersonal.

– Vi är mycket stolta över vårt nya arbetssätt - det är unikt i Sverige och gynnar både kliniken och våra patienter. Våra läkare hanterar själva axillära plexusblockaderna inför operation, vilket innebär att ingen från anestesi behöver hjälpa till med dessa patienter. Våra handkirurger är otroligt skickliga, och vi har hittills använt detta arbetssätt på drygt 35 patienter, säger Håkan Ritzén, avdelningschef.

Vid operationer av armen eller handen används ibland en metod som kallas plexusblockad för bedövning. Denna teknik innebär en tillfällig förlamning av armen och utförs vanligtvis av narkosläkare.

Först i Sverige

Projektet har pågått i ungefär ett år.

– Vi är tre läkare i pilotprojektet och plexusblockaden görs av oss ungefär en gång i veckan och det går väldigt bra – vi har fått bra respons av både andra kliniker men också av våra patienter. De upplever att det känns tryggt med samma personal från mottagning, vidare till bedövning och sedan in på operation, berättar Bitte Bergström, specialistläkare och en av tre läkare som utför ingreppet.

Det rör sig om vuxna och friska patienter och är ett snabbspår för dom som annars varit tvungna att vänta.

– Det finns handkirurger utomlands som gör det här, så det är inte nytt internationellt men nytt i Sverige och vi är först, säger Håkan Ritzén.

Fördelarna med det innovativa arbetssättet är en effektivare vård för patienten, bättre använda resurser på sjukhuset samt utveckling och möjliggörande av spetskompetens hos personalen.

Olika typer av anestesi

– Vi har olika bedövningsmetoder då vi ska operera, det är allt från lokalbedövning på kortare och mindre operationer och på större mer omfattande ingrepp krävs en mer omfattande bedövning också. När det gäller just plexusblockaden är narkosläkarna väldigt duktiga på lägga blockaden, problemet är att de har så mycket annat, därför har vi gjort den här förflyttningen, berättar Bitte Bergström.

Blockaden gör att patienten inte känner smärta vid operation och ett antal timmar efteråt.

– För oss läkare är det positivt att lägga blockaden själv. Dels vet jag var jag ska operera så jag vet också exakt var jag ska blockera, dessutom så breddar jag min kompetens genom att lära mig och vi sparar narkospersonalens resurser till de mer komplicerade patienterna så gör vi själva de enklare blockaderna, berättar Bitte Bergström.

Operationerna det rör sig om brukar ta mellan en och två timmar och rör sig ofta om artros.

Samverkan en framgångsfaktor

– För att ta oss dit vi är idag har vi haft ett bra samarbete mellan klinikerna. Personal från narkosen har skött utbildningen och det finns ett nästa steg inplanerat i projektet där vi kan utvecklas ännu mer. Vi ser stor vinning både för våra patienter och en förbättrad tillgänglighet då vi använder våra resurser mer effektivt, säger Håkan Ritzén.

Anna Gradmark, specialistläkare inom anestesi och intensivvård var dåvarande medicinsk chef under projekttiden på operationsavdelning 1 som handhar dess patienter.

– Tillsammans med två kollegor organiserade vi en utbildning för handkirurgerna och avdelningspersonalen, både i själva utförandet men också kring övervakningen samt hantering av eventuella komplikationer som är mycket ovanliga men som kan uppstå. Alla som var involverade i projektet tyckte att det var värt att extra lägga tid och energi på detta för slutmålet - att fler patienter skulle kunna få sina operationer, avslutar Anna Gradmark.

Mer information
Håkan Ritzén
Avdelningschef
Hand- och plastikkirurgisk klinik
Region Västerbotten
070- 203 68 42

Bitte Bergström
Specialistläkare
Hand- och plastikkirurgisk klinik
Region Västerbotten
070- 215 33 53

Presskontakt
Gabriella Bandling
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
073-049 46 53


Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker. Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige