Pressmeddelande -
Första influensafallen i länet
Säsongens influensa har nu nått Västerbotten. De första laboratorieverifierade fallen av influensavirus typ A har påvisats i prover tagna under nyårshelgen. Vi kan förvänta oss att vinterns influensaepidemi successivt kommer att tillta under de närmaste veckorna.
Influensa återkommer varje vinter och orsakar snabbt insjuknande i sjukdomskänsla, muskelvärk, huvudvärk, feber, frossa, halsont, snuva och hosta. En vanlig komplikation till influensasjukdom är lunginflammation, som kan bli mycket allvarlig och till och med livshotande, framförallt om man tillhör en riskgrupp för influensa.
– Det är nu hög tid att vaccinera sig för den som tillhör en riskgrupp och som inte redan är vaccinerad denna säsong, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.
Vaccination ger skydd
Vaccination är det bästa sättet att skydda sig mot influensa och det minskar risken för att dö i influensa. Vissa personer kan trots vaccination insjukna i influensa, men sjukdomsförloppet blir då oftast lindrigare. Vaccinet skyddar mot influensa A H1N1 (den så kallade svininfluensan) och två andra influensatyper (influensa A H3N2 och influensa B).
Kontakt med vården eller egenvård
Den som tillhör en riskgrupp och insjuknar i influensa bör oavsett om man är vaccinerad eller inte kontakta sin hälsocentral för ställningstagande till läkemedelsbehandling, inklusive virushämmande medicin.
Den som drabbas av influensa och är frisk för övrigt kan lindra besvären med att vila, dricka mycket, ta receptfria smärtstillande och febernedsättande medel samt använda avsvällande nässpray. Vid svår influensa bör även de som inte tillhör riskgrupper ta kontakt med sjukvården.
Minska smittspridning
– För att minska risken att insjukna i influensa och för att minska smittspridning ska man tvätta händerna ofta, speciellt före måltid och om man hostar och nyser. Tidigare rekommendationer gäller fortfarande, det vill säga hosta eller nysa i armvecket, stanna hemma från arbete eller skola och undvik att träffa andra människor så länge man har influensasymtom, säger Stephan Stenmark.
Mer information
Stephan Stenmark, Smittskyddsöverläkare i Västerbotten, 090-785 14 00
Urban Kumlin, Medicinsk chef, Klinisk mikrobiologi, Laboratoriemedicin, 090-785 13 47
Vänliga hälsningar
Anja Hansen
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting