Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Förtroendet för hälso- och sjukvården ökar i Västerbotten

En stor majoritet av västerbottningarna (82 procent) anser att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Tillgången upplevs god i hela landet, men andelen har sjunkit något från föregående år. Det är äldre personer, de över 70 år, som i högre grad, nästan 90 procent, anser att de får den vård de behöver.

Förtroendet för hälso- och sjukvården i länet har ökat med två procent tvärt emot den nationella trenden. 2018 ansåg 68 procent att de har förtroende för sjukvården som helhet. Även förtroendet för hälsocentralerna har ökat med en procent till 62 procent. Förtroendet för sjukhusen har dock minskat med tre procent till 73 procent vilket kan jämföras med den nationella siffran på 67 procent.

Nära vård

– Det känns mycket bra att invånarna har ett högt och ökande förtroende för hälso- och sjukvården i sin helhet och för hälsocentralerna. Förtroendet för sjukhusen är fortfarande högt men det är inte bra att det minskar. En del i detta har säkert våra problem med tillgängligheten vilket vi jobbar med på olika sätt. Nära vård, vilket innebär att vi nu flyttar vården närmare patienterna och bättre anpassar den efter behov är en åtgärd, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

När resultaten från alla regioner sammanställs nationellt så har de under 2018 sjunkit inom många områden. Resultaten för Västerbotten ligger dock över eller mycket över det nationella värdet inom alla områden.

Ökat förtroende för 1177 Vårdguiden

Västerbotten är den region där invånarna har högst förtroende för råd och stöd via 1177 Vårdguiden. Det gäller både på telefon och via webb. Här har också invånarna störst förtroende för e-tjänster via 1177.se samt för digitala vårdbesök. Förtroende för 1177 har också ökat generellt i landet.

– Resultatet visar att västerbottningarna är digitala och använder våra tjänster. En framgångsfaktor som troligen stärker förtroendet är att 1177 Vårdguiden är en tydlig ingång för information och kontakt med hälso- och sjukvården i Västerbotten, säger Malin Åberg, kommunikationsdirektör.

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell undersökning för att fånga vad befolkningen tycker om hälso- och sjukvården. Undersökningen görs vår och höst och totalt har 41 090 personer i hela landet svarat på enkäten. Arbetet samordnas av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.


Mer information

Brita Winsa Hälso- och sjukvårdsdirektör
Region Västerbotten
070-352 47 16brita.winsa@regionvasterbotten.se

Malin Åberg Kommunikationsdirektör
Region Västerbotten
070-240 91 55malin.aberg@regionvasterbotten.se

Karina Salomonsson 070-329 43 76
Verksamhetschef 1177 Vårdguiden på telefon
Region Västerbottenkarina.salomonsson@regionvasterbotten.se


Presskontakt

Annelie Hägglund Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
076-842 70 70anneli.hagglund@regionvasterbotten.se

Ämnen

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige