Pressmeddelande -
Fokus på barnarbete ska minska ungas tobaksbruk
Denna vecka samlas elever från ett trettital av länets årskurs 7–9 skolor för att fördjupa sig i ämnet tobak. Angreppssättet är helt nytt inom det tobaksförebyggande arbetet. Fokus ligger på de utsatta barnen på tobaksfälten, vars tobak delvis hamnar i de svenska snusdosorna.
Elevgrupper från skolor i länet möts i Skellefteå på onsdag, i Lycksele på torsdag och i Umeå på fredag för att arbeta med ett nytt skolmaterial om tobak som tagits fram av A Non Smoking Generation, NSG och PLAN Sverige. Perspektivet är helt nytt – fokus ligger på de utsatta barnen som arbetar på tobaksfälten, vars tobak delvis hamnar i de svenska snusdosorna. Syftet är att väcka debatt och engagemang när det handlar om barnarbete på tobaksfälten.
– Västerbotten och Tobaksfri Duo är först ut i landet att prioritera detta arbetssätt och denna vinkling av tobaksfrågan, vilket känns väldigt inspirerande och hoppfullt. Det skulle inte förvåna mig om vi ser direkta effekter av projektet i att ungdomars tobaksbruk minskar när de får nys om vad som döljer sig bakom snuset och cigaretterna, säger Fredrik Söderhielm, Generalsekreterare för A Non Smoking Generation.
Aktiviteter och övningar genomförs under ledning av Ruth Arvidsson, engagerad inspiratör från NSG. Dagen innehåller också eget skapande av propaganda-affischer och textskrivning, under ledning av bl.a länskonstnär Knutte Wester.
Dagarna genomförs i samarbete mellan Tobaksfri Duo vid Västerbottens läns landsting, A Non Smoking Generation och Riksförbundet SMART
Skellefteå
Tid: onsdag den 14 november, kl 09.00–15.00
Plats: Medlefors folkhögskola
Lycksele
Tid: torsdag den 15 november, kl 09.00–15.00
Plats: Pingstkyrkans församlingsgård
Umeå
Tid: fredag den 16 november, kl 09.00–15.00
Plats: Folkets hus, sal Loke
Välkommen!
För mer information:
Ywonne Wiklund, länsansvarig Tobaksfri Duo, Västerbottens läns landsting, Tel: 090-785 73 91, 070-648 73 15
Hälsningar
Thomas Jonsson
Informationsfunktionen
Västerbottens läns landsting
090-785 18 48
070-612 18 48