Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fokus på minskad förskrivning till äldre under antibiotikadag

Det förebyggande arbetet är viktigt för att minska behovet av antibiotika. Det visar Folkhälsomyndighetens mätning som presenterar på europeiska antibiotikadagen den 18 november.

– Antibiotika är ett av våra viktigaste vapen för att kunna behandla svåra bakterieinfektioner. Men om vi använder antibiotika när det inte behövs ökar vi risken för att bakterier blir resistenta. säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbottens läns landsting.

Europeiska antibiotikadagen är ett EU-initiativ som drivs av den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC och som fokuserar på att stoppa onödig användning av antibiotika och motverka antibiotikaresistens.

Helhetsbedöming viktig

Äldre personer över 65 år är den grupp i Sveriges befolkning som får mest antibiotika. Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att 49 procent av alla antibiotikarecept till personer över 85 år är preparat som ofta används vid urinvägsinfektioner. Därför är en viktig åtgärd för att minska onödig antibiotikaanvändning att inte behandla harmlösa bakterier i urin.

– Förutom minskad förskrivning är det viktigt att nå ut med information om hur man kan förebygga infektioner och att lindringa infektioner ofta läker ut av sig själva, säger Stephan Stenmark.

Många äldre, framför allt kvinnor, har bakterier i urinen utan att de orsakar besvär, men som ändå kan förväxlas med urinvägsinfektion. Det är därför viktigt att läkaren för en helhetsbedömning av den äldres hälsotillstånd för att undvika att antibiotika sätts in för symtom som inte är orsakade av en urinvägsinfektion.

Nationell mätning

Folkhälsomyndigheten presenterar idag den första nationella mätningen av vårdrelaterade infektioner och antibiotikabehandlingar på särskilda boenden.

Mätningen visar bland annat att det förebyggande arbetet med att minska vårdrelaterade infektioner är viktigt för att minska behovet av antibiotika. Hygienrutiner vid hantering av urinkatetrar och sår lyfts fram som en viktig förebyggande åtgärd. Studien visar att risken för att drabbas av en vårdrelaterad infektion är dubbelt så hög bland personer som har kateter än personer utan.

I en egen mätning i Västerbotten hösten 2013 visade resultaten att antalet infektioner på äldreboenden i länet är något lägre än de siffror som nu presenteras nationellt.

Nära målet

I landet har det under fyra år pågått en patientsäkerhetssatsning, där minskad användning av antibiotika varit ett av målen. Västerbotten har landets lägsta förskrivning med 261 recept per 1000 invånare och år.

– Det är positivt att vi närmar oss 250-målet och att vi har förbättrat kvalitén i förskrivningen, men nya antibiotika måste utvecklas för att kunna behandla svåra infektioner på ett säkert sätt i framtiden, avslutar Stephan Stenmark.

Om Folkhälsomyndighetens mätning

Folkhälsomyndighetens mätning inkluderade 8336 vårdtagare från 210 särskilda boenden för äldre och 27 boenden enligt lagen om särskilt stöd (LSS). Totalt 53 kommuner deltog i mätningen. Länk till mätningen

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med experter inom Stramanätverket, som arbetar mot ökad antibiotikaresistens, tagit fram råd till patienter och anhöriga kring vad man kan tänka på när det finns bakterier i urinen. Länk till informationen

Utvärderingen av patientsäkerhetssatsningen finns också att läsa på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Mer information

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare Västerbottens läns landsting, 090-785 14 00

Vänliga hälsningar,
Anja Hansen
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

Ämnen

Regioner

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige